Danske Bank tror Riksbanken sänker tre gånger till i år (Finwire)

2024-06-27 12:34

Efter dagens besked från Riksbanken om en oförändrad ränta på 3,75 procent samt en uppdaterad räntebana tror Danske Bank att ytterligare tre sänkningar är att vänta under året, framgår det av ett marknadsbrev.

I sin uppdaterade räntebana öppnade Riksbanken för möjligheten att sänka räntan med 2 till 3 gånger till i år. Danske Bank tror således att det blir tre sänkningar om 25 punkter vardera vid mötena i augusti, november och december.

Det innebär att Danske skjuter på när de tror att den andra sänkningen kommer. Innan dagens besked trodde Danske Bank att den andra sänkningen skulle äga rum i september, men tror nu istället på att den kommer i november.

I marknadsbrevet flaggar dock banken för att det råder osäkerheter om exakt när sänkningarna kommer.

"Riksbankens räntebana är "frontloaded" och antyder en större sannolikhet för mötena i augusti, september och november. Eftersom det bara är en månad mellan augusti- och septembermötena och vår prognos för närvarande pekar mot en kärninflation på 2 procent tycker vi att det är rimligt att Riksbanken avvaktar till november och december, då vi ser en mer markant avvikelse i inflationsprognoserna", förklarar Danske Bank.

"Men om vi skulle få se ett lägre utfall än väntat för augusti skulle det kunna öppna upp för en sänkning i september", fortsätter banken.

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -