RÄNTOR/VALUTOR
DOLLAR/YEN NÄRA 160, HÖG INFLATION I AUSTRALIEN (Direkt)

2024-06-26 06:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna är ned i kortare löptider, men visar små förändringar i långa änden. Dollarn har stärkts lite mot yenen men tappat marginellt mot euron från tisdagen.

En emission av tvååriga USA-statsobligationer för 69 miljarder dollar på tisdagen mottogs väl, med en teckningskvot på 2,75. Totalt emitteras statspapper för över 200 miljarder dollar denna vecka.

Kongressens budgetkontor CBO höjde i förra veckan sin prognos för underskottet detta budgetår till 1.915 miljarder dollar, högre än förra budgetårets 1.695 miljarder dollar och en upprevidering med cirka 400 miljarder från februariprognosen. Revideringen kom utifrån väntat ökade utgifter inom en rad områden.

Veckans fokus ligger på PCE-inflationen i USA på fredagen. Marknaden prisar för närvarande in en sannolikhet på cirka 65 procent att Fed sänker i september, men Fedledamöter är fortsatt osäkra.

Fedguvernören Lisa Cook sade på tisdagen att det kommer att bli lämpligt att sänka räntan "vid någon tidpunkt", men timingen är oklar.

"Med betydande framsteg i inflationen och då arbetsmarknaden kyls av gradvis, så kommer det vid någon tidpunkt att bli lämpligt att minska graden av policyåtstramning för att nå en sund balans i ekonomin", sade hon.

"Timingen i varje sådan justering kommer att bero på hur ekonomin utvecklas och vad det betyder för de ekonomiska utsikterna och riskbalansen", fortsatte hon.

Kollegan Michelle Bowman sade på tisdagen att hon fortsatt ser en rad uppåtrisker för inflationen, och att räntan behöver vara åtstramande en tid.

"Vi befinner oss ännu inte vid läget då det är lämpligt att sänka räntan. Givet riskerna och osäkerheten vad gäller mina ekonomiska utsikter, så kommer jag att förbli försiktig när jag överväger framtida förändringar i policyhållningen", sade hon.

Australiendollarn stärktes 0,4 procent till 0:6670 mot USA-dollarn på onsdagen efter ett högre inflationsutfall än väntat i maj, vilket ökar sannolikheten för att centralbanken (RBA) ska höja räntan vid nästa möte.

KPI-indikatorn steg 4,0 procent i årstakt i maj, upp från 3,6 procent i april och över väntade 3,8 procent.


Tony Sycamore på IG tror nu att RBA-mötet den 6 augusti är "live" före en höjning.

"Det enda vägen ut från detta är en rad mjuka utfall i de flesta, om inte alla, nyckeldata" innan mötet, inklusive jobb, detaljhandel och andra kvartalets inflation som kommer den 31 juli, sade han enligt Bloomberg News.

Vicechefen Christopher Kent sade på onsdagen att de är vaksamma över uppåtriskerna för inflationen. Marknaden prisar nu in en sannolikhet på cirka 40 procent att RBA höjer räntan i augusti, upp från 20 procent före KPI-indikatorn.

RBA lämnade styrräntan oförändrad vid mötet den 18 juni. De noterade att det kan ta lite tid innan inflationen uthålligt ligger inom målet och att de är uppmärksamma på uppåtriskerna.

"Den räntebana som bäst säkrar att inflationen återgår till målet inom en rimlig tidsram förblir osäker och direktionen utesluter inget", skrev de.

RBA-chefen Michele Bullock sade vid pressträffen då att de diskuterade möjligheten att höja men valde att lämna oförändrat, men ville ändå poängtera vaksamheten på uppåtriskerna.

Yenen handlas fortsatt nära 160-nivån mot dollarn. Det är nära nivån där de intervenerade i slutet av april men handlare ser det inte som sannolikt att de ska agera före fredagens USA-siffror.

"De japanska myndigheterna kommer att vänta åtminstone till PCE på fredag för att besluta om intervention, även om priset bryter igenom 160 innan dess", sade Takafumi Onodera på Mitsubishi UFJ Trust & Banking till Bloomberg News.

En starkare rapport än väntat kan öka volatiliteten och få yenen att tappa upp mot 163, och myndigheterna kan agera i New York som de gjorde förra gången under tunn likviditet, sade han.

På onsdagens agenda står tyskt konsumentförtroende och svenskt PPI.



            onsdag kl 6.10 (tisdag kl 16.15)
           ==================================
USD/SEK    10:5096  (10:5193)  EUR/USD    1:0708  (1:0692)
EUR/SEK    11:2540  (11:2460)  USD/JPY    159:82  (159:67)
Jp obl 2      0,31     (0,31)  Jp obl 10    1,01    (1,00)
Ty obl 2      2,81     (2,80)  Ty obl 10    2,41    (2,41)
US obl 2      4,72     (4,76)  US obl 10    4,27    (4,26)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -