Robert Bergqvist: inflationssiffrorna ett bittert bakslag - Öhman Fonder ändrar inte prognos för räntesänkningar (Finwire)
SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist kallar morgonens inflationssiffror för ett bittert bakslag.
"Högre inflation än väntat! Företags prisplaner plus normala inflationsförväntningar på 2% talar för att resan mot 2% gäller. Nya siffror under sommaren ger Riksbanken mod att sänka 20 aug", skriver han på X.
Öhman Fonders räntechef Lars Kristian Feste anser att siffrorna var en stor överraskning.
"Inflationen är en stor överraskning på uppsidan. Det kan vara engångseffekter, delvis relaterat till Taylor Swift, som gör att tjänsteinflationen var betydligt högre än väntat. Det är högre än väntat men fortfarande lägre än Riksbankens prognos. Annars går allt numera Riksbankens väg, som inflationsförväntningarna som ligger på två procent, kronan har stärkts under senaste tiden och så kallade baseffekter", uppger han i en kommentar för Finwire.
Räntechefen har inte ändrat sin prognos. Han tror fortsatt på två stycken räntesänkningar från Riksbanken under det andra halvåret.
"Riksbanken kommer inte att sänka i juni. Vi tror fortfarande att Riksbanken sänker två gånger under det andra halvåret. Men om den amerikanska arbetsmarknaden utvecklas svagt framöver, vilket det finns indikationer på, är det möjligt att Fed snabbar på sina räntesänkningar, vilket kan göra det enklare för Riksbanken med ytterligare sänkningar med tanke på växelkursen."
Se ursprunglig inflationsnyhet från Finwire nedan:
Konsumentpriserna i Sverige låg på en högre nivå än väntat under maj.
På årsbasis steg konsumentpriserna, KPI, 3,7 procent (+3,9), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 3,5 procent.
Inflationstakten enligt KPIF var 2,3 procent i maj, vilket även var noteringen i april. Väntat var en nedgång till 2,1 procent. KPIF exklusive energi var 3 procent, väntat 2,6 procent, upp från 2,9 procent månaden före.
– Inflationstakten gick ned i maj, trots att flertalet tjänster ökade i pris. Det var elpriserna som till stor del bidrog till nedgången, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.
I månadstakt var KPI 0,2 procent, KPIF 0,2 procent medan KPIF exklusive energi var 0,8 procent.
Riksbankens mål för KPIF är 2 procent per år.
newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire