RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR FORTS UPP, EURON NER EFTER EU-VAL (Direkt)

2024-06-10 05:48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska statspappersräntor fortsatte svagt uppåt i USA-handeln efter svensk stängning på fredagen. Dollarn handlades samtidigt ytterligare något starkare mot euron.

Tidigare på fredagseftermiddagen hade oväntat starka jobbdata, i kombination med högre löneökningar än väntat, i maj pressat upp USA-räntorna kraftigt när förväntningar om räntesänkningar från Federal Reserve i år dämpades på nytt.

Jobbrapporten för maj var inte odelat stark, den större etablisemangsundersökningen visade att antalet sysselsatta steg med 272.000 personer i maj, vilket var klart över väntade 185.000, men den mindre hushållsundersökningen visade i stället att antalet sysselsatta i stället minskade med 408.000.

Marknadens fokus riktas vanligtvis mot den större mätningen av sysselsättningstillväxten, men återkommande skillnader mot utvecklingen i hushållsundersökningen kan kräva en djupare analys av utvecklingen på den amerikanska arbetsmarknaden.

"Vår uppskattning av den underliggande takten i jobbtillväxten, baserad på sysselsättnings- och hushållsundersökningarna, står nu på 175.000 (per månad), men vi bedömer att det skulle höjas med cirka 20.000 om immigrationen räknas in fullt ut", skrev Goldman Sachs i ett kundbrev.

Enligt Wall Street Journals Fedreporter, Nick Timiraos, behöver inte jobbrapporten för maj nödvändigtvis betyda särskilt mycket för Feds överväganden om när räntan kan sänkas.

"För det första, rapporten var inte stark nog för att ringa några alarmklockor om tillståndet på arbetsmarknaden, även om den erbjöd en strimma hopp om fortsatt avkylning", skrev Nick Timiraos om jobbrapporten.

"För det andra, Fedledamöter har indikerat en asymmetri i deras hållning till räntesänkningar. Svaga arbetsmarknadsförhållanden kan tidigarelägga en sänkning, men starka förhållanden behöver inte nödvändigtvis senarelägga en sänkning. För att sänkningar ska flyttas framåt i tiden kommer överraskande höga månatliga inflationsutfall betyda mer", fortsatte han.

Ytterligare ett viktigt skäl till att jobbrapporten för maj inte betyder så mycket för Fed är, enligt Nick Timiraos, att centralbanken inte överväger att sänka räntan vid nästa möte (den 11-12 juni). Räntan kommer då lämnas oförändrad för sjunde mötet i rad.

I Europa tycktes vidare ECB-chefen Christine Lagarde vilja frisera sina kommentarer om ränteutsikterna vid presskonferensen i samband med torsdagens räntebesked. I en artikel som publicerades i flera europeiska tidningar på fredagen skrev hon att ECB har lång väg kvar innan inflationen är besegrad, och att resan framåt kanske inte blir helt mjuk.

"Vi behöver fortfarande hålla foten på bromspedalen, även om vi inte pressar ner den lika hårt som förut… Räntan behöver därför förbli restriktiv så länge det behövs för att säkra prisstabilitet på uthållig basis", skrev ECB-chefen.

I Europa går ytterhögerpartierna som väntat framåt i valen till Europaparlamentet, med stora framgångar för tyska AFD och framför allt franska Nationell Samling. Liberala och gröna partier backar, men den traditionella högerpartigruppen EPP ökar något och förblir största grupp i parlamentet.

Frankrikes president Emmanuel Macron valde att utlysa nyval till parlamentet, den 30 juni, i besvikelse över det svaga EU-valresultatet för hans Renaissanceparti, något som bidrar till att pressa ner euron i Asienhandeln på måndagen.

"Utsikterna för en ytterhögerseger i det franska valet kan hålla euron under press de kommande veckorna" sade Mansoor Mohi-Udin, chefekonom vid Bank of Singapore, till Reuters.

"Men växelkursen väntas ändå påverkas mer av veckans amerikanska KPI-data och FOMC-mötet", fortsatte han.

Öppna asiatiska börser noterar en blandad utveckling på måndagen medan Kina har helgstängt. Nikkei tar visst stöd av att definitiva data visat en något mindre svag bild av BNP-utvecklingen under första kvartalet än i den preliminära beräkningen.

Japans BNP sjönk nu 1,8 procent uppräknat i årstakt under första kvartalet i stället för preliminära -1,9 procent. Positiva faktorer i de underliggande detaljerna var att investeringarna sjönk något mindre samtidigt som BNP-deflatorn steg något mindre.

Måndagens makrodatakalender har en stark skandinavisk prägel och det mesta publiceras redan klockan 8.00. Danmark och Norge rapporterar inflationsdata för maj medan SCB publicerar BNP-indikator, produktionsvärdeindex, hushållskonsumtion och industriorderingång för april. Riksgälden ska samtidigt redovisa lånebehovet i maj.

Veckans huvudfokus riktas dock främst mot onsdagens räntebesked, och nya prognoser, från Federal Reserve. Ledamöterna hinner också se USA-KPI för maj, som publiceras några timmar innan räntebeslutet ska klubbas.

I Sverige får vi också en ny stor Prospera-mätning av inflationsförväntningarna, torsdag, och på fredag publicerar SCB KPIF-data för maj.



            måndag kl 5.45 (fredag kl 16.15)
           ===================================
USD/SEK    10:5603  (10:5348)  EUR/USD    1:0765  (1:0814)
EUR/SEK    11:3690  (11:3930)  USD/JPY    157:15  (157:05)
Jp obl 2      0,38     (0,35)  Jp obl 10    1,02    (0,97)
Ty obl 2      3,09     (3,11)  Ty obl 10    2,62    (2,63)
US obl 2      4,90     (4,87)  US obl 10    4,45    (4,43)

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -