FRANKRIKE
TAKTISKT DRAG AV MACRON MED HÖG RISK - ING (Direkt)

2024-06-10 13:57

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den franske presidenten Emmanuel Macrons beslut att utlysa nyval var logiskt givet resultatet i EU-valet, men det kan också vara ett taktiskt drag med hög risk.

Det skriver ING Economics i en analys på måndagen.

Då hans eget parti hade ett svagt resultat och Marine Le Pen och hennes Nationell samling gick fram i valet till Europaparlamentet så var det nästan omöjligt att förneka de nationella implikationerna, men det kan även finnas andra mer taktiska skäl att utlysa nyval till den 30 juni.

Den korta valrörelsen kommer tvinga de andra partierna att tydliggöra sina positioner, och i dagens parlament har ingen grupp egen majoritet. Det har gjort det svårt att forma stabila koalitioner om viktiga reformer, vilket tvingat regeringen till tvångsmedel. Hotet om en seger för Nationell samling kan ändra positionerna.

Macron vill förmodligen också visa att rösterna i Europaparlamentsvalet var proteströster, vilket ger en bild av att Nationell samling är starkare än vad som faktiskt är fallet. Valdeltagandet antas vara högre i nationellt och Macron kan räkna med väljarmobilisering och allianser mellan de två omgångarna för att vända gårdagens resultat.

Och om Nationell samling ändå lyckas vinna en absolut majoritet kan Macron tvingas samexistera med en regering hämtad från Nationell samling. Om något har historien visat att detta går emot det styrande partiet. Macron kanske vill visa att detta inte är lösningen, även om detta förblir ett risktagande.

Bakomliggande finns samtidigt oroväckande siffror. Det kommer vara svårt för den franska ekonomin att uppnå 1,0 procent tillväxt i år, och den svaga tillväxten tynger de offentliga finanserna.

Enligt EU-kommissionen väntas underskottet bara minska marginellt i år till 5,3 procent av BNP, och skuldkvoten förblir uppåtgående. Den 19 juni kommer kommissionen sannolikt, om inte stora överraskningar inträffar, att placera Frankrike under förfarandet för alltför stora underskott, vilket kommer att sätta de offentliga finanserna och den franska ekonomins prestation i centrum för valkampanjen.

"Oavsett nästa regering kommer den inte kunna förneka dessa realiteter", skriver ING.

Franska räntor stiger på måndagen och euron har tappat i spåren av beskedet om franskt nyval.










ChatGPT can make mistakes. Check important info.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -