GAMESTOP
HAJPEN ÅTER, AKTIEN RUSAR YTTERLIGARE 140% I FÖRHANDELN (Direkt)

2024-05-14 13:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Meme-rallyt fortsatte i gamingbutikskedjan Gamestops aktie på tisdagseftermiddagen, då kursen mer än dubblerades ännu en gång efter att måndagens stängning var 74 procent upp.

Med två timmar kvar till öppning noterades Gamestop-aktien upp med 140 procent i förhandeln, samtidigt som flera andra aktier inom ramen för definitionen av meme-aktier också klättrade brant uppåt.

Hajpen som föddes under slutet av 2020 och dog, eventuellt temporärt, tycks ha fått nytt liv sedan aktieinflueraren Keith Gill, också känd under sina sociala medie-namn varav hans konto på mikrobloggen X (Roaring Kitty) fick fart på Gamestop på måndagen.

X-inlägget är det första från Keith Gill sedan i juni 2021, och bestod av en bild där en person går från att luta sig bakåt till att luta sig framåt som för att fokusera. Bilden tycks ha tagits som en signal till att en ny vända fokus ska riktas mot Gamestop. Därefter har Keith Gill fortsatt strössla inlägg av dylikt slag i sociala medier.

Keith Gill blev så omsusad för sin roll i meme-aktierallyt under 2021 att han under uppmärksammade former fick vittna inför USA:s kongress och blev föremål för porträttreportage i Wall Street Journal och andra medier.

Hajpen bestod i att en armé av småsparare allierade sig mot blankare på nätforumet Reddit med ändamål att klämma åt dem i en så kallad "short squeeze".

Tanken bakom att utlösa en short squeeze är att tvinga de investerare som blankat en aktie att köpa tillbaka till högre kurs. Blankning sker genom att avtal skrivs med en aktieägare om lån av aktier i syfte att sälja dem i väntan på en lägre kurs, där aktien köps tillbaka för återlämning till ursprunglig ägare. Kursskillnaden blir vinsten för blankaren. Om i stället aktien klättrar och en finansiell kollaps närmar sig för blankaren kan denne tvingas köpa tillbaka aktien till högre kurs, vilket driver kursen ännu högre.

Tillvägagångssättet för att framkalla den för aktieägare positiva rörelsen blev att köpa och hålla i aktien till varje pris, samtidigt som andra privatinvesterare uppmanades att göra detsamma. Hajp utbröt och flera av blankarnas favoritaktier rusade med hundratals procent.

Några av de hedgefonder som utmålats som banditer hissade varningsflagg efter stora förluster. Under måndagen skrevs blankarförlusterna till över 1 miljard dollar, enligt data från S3 Partners.

Slutet på hajpen 2021 blev dock en kurskrasch för samtliga meme-aktierna.

"Räkna med att nya blankare tar position i Gamestop när aktien hittas runt omkring eller klättrar över 30-dollarsstrecket", sade S3 Partners analytiker Ihor Dusaniwsky till CNBC på måndagskvällen.

Gamestop-aktien bytte händer till kurser på över 72 dollar i förhandeln.

Bland övriga meme-aktier rusade biografkedjeägaren AMC sin tur 130 procent medan teknikbolaget Blackberry var upp 28 procent och telekombolaget Nokia noterade en uppgång på 5 procent. Uppgången drog också med sig närmaste konkurrenten Ericsson, som klättrade 3,7 procent.


Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Ericsson B - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

Nokia Oyj - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

Nokia Oyj - I dag

{point.key}

GameStop - I dag

{point.key}

BlackBerry - I dag

{point.key}

Nokia Oyj - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -