RÄNTOR/VALUTOR
KRONAN FÖRSVAGAS EFTER RIKSBANKSBESKEDET (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska räntor visar begränsade rörelser medan kronan däremot försvagas efter att Riksbanken på torsdagen som väntat låtit styrräntan ligga stilla, men samtidigt noterat att det "är inte uteslutet att styrräntan kan sänkas under första halvåret i år", om utsikterna för inflationen fortsätter att vara gynnsamma.
Kronan är 5 öre svagare mot euron och 13 öre svagare mot dollarn jämfört med noteringarna vid onsdagens stängning.
De europeiska räntorna visar små rörelser medan euron har tappat till under 1:08 mot dollarn.
Riksbanken lämnade styrräntan oförändrad på 4,00 procent, vilket samtliga åtta tillfrågade analytiker i Infronts enkät räknat med.
Riksbanken konstaterar att räntehöjningarna har bidragit till att den tidigare så höga inflationen har sjunkit, men bortsett från energipriserna är inflationen fortsatt för hög och det finns risk för bakslag, som exempelvis nya utbudsstörningar eller en ny kraftig kronförsvagning.
"En åtstramande penningpolitik bedöms fortfarande vara nödvändig för att inflationen ska stabiliseras nära målet. Samtidigt bedömer direktionen nu att det är mindre risk för att inflationen biter sig fast på för höga nivåer. Styrräntan kan därför troligen sänkas tidigare än vad som indikerades i prognosen i november", skriver Riksbanken.
Riksbanken konstaterar att aktiviteten i svensk ekonomi har dämpats och att inflationen har sjunkit påtagligt. Därtill ligger inflationsförväntningarna nära målet och lönerna ökar i måttlig takt.
"Om utsikterna för inflationen fortsätter att vara gynnsamma är det inte uteslutet att styrräntan kan sänkas under första halvåret i år", skriver Riksbanken.
Riksbanken meddelade också att de beslutat att öka försäljningstakten av nominella statsobligationer från 5 till 6,5 miljarder kronor från och med februari.
Swedbanks Andreas Wallström välkomnar i en snabbkommentar på X Riksbankens räntebesked och kallar det "mer explicit, och mjukare, än väntat".
I ett kundbrev skriver Swedbank att Riksbankens ton var mer duvaktig, att banken räknar med att räntesänkningarna inleds i maj och att Riksbanken sedan snabbt sänker till 3 procent senare i höst.
"Efter det räknar vi med att Riksbanken slår av på takten för räntehöjningar men ändå fortsätter att sänka styrräntan till den når en normal nivå, som vi tror är 2 procent", skriver Swedbank.
SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist skriver att det var ett "förväntat STORT fotbyte av Riksbanken", som plötsligt tar ordet "sänkning" i sin mun.
"Omvärldspress/stress från Fed/ECB när inflations- och räntekurvor pekar nedåt", skriver Robert Bergqvist, som väntar sig att räntan sänks 7 maj, efter att både ECB och Fed börjat sänka sina styrräntor.
Tidigare på morgonen släppte Swedbank sitt industri-PMI för januari, som sjönk till 47,1 i januari, från 48,6 i december. Det är andra månaden i rad som indexet backade.
"Trendmässigt stiger indexet, vilket tyder på att konjunkturbotten i industrin har passerats, även om risken för leveransstörningar på grund av oroligheterna i Röda havet kan sätta käppar i hjulet", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
Fyra av fem delindex drog ned PMI-total i januari, med index för produktion det största negativa bidraget följt av lager, orderingång och sysselsättning medan leveranstider gav ett positivt bidrag för fjärde månaden i rad.
Torbjörn Isaksson, chefanalytiker på Nordea, konstaterar att utfallet var en nedslående start på året.
Statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC visade att antalet företagskonkurser steg med 45 procent i januari, jämfört med samma månad året före.
Definitiv industri-PMI för euroområdet steg som väntat till definitiva 46,6 i januari, jämfört med 44,4 föregående månad.
Senare under förmiddagen publicerar Eurostat euroområdets preliminära utfall för KPI i januari och arbetslöshetssiffror för december.
Bank of England lämnar också räntebesked i dag, klockan 13.00, men inga förändringar av styrräntorna väntas här heller.
Enligt Trading Economics konsensusprognos väntas BOE:s räntekommitté fortsatt vara splittrad i sitt beslut – åtta av nio väntas rösta för oförändrad styrränta, medan en nu väntas rösta för en höjning. Vid förra mötet var det tre ledamöter som ville höja styrräntan, medan sex röstade för oförändrat.
USA-räntorna pekar svagt nedåt i torsdagens förmiddagshandel efter onsdagskvällens besked från Federal Reserve, som sammanfattat var att de ändrat hållning och nu ser sänkningar framför sig, men inte så snabbt som marknaden trott.
Federal Reserve lämnade som väntat styrräntan oförändrad på 5,25-5,50 procent.
Vid pressträffen sade Fed-chefen Jerome Powell att Fed har förtroende för att inflationen är på väg ner, men behöver större förtroende för att inflationen uthålligt är på väg mot 2 procent innan en räntesänkning kan övervägas, och en räntesänkning redan i mars är inte basscenariot.
Fed vill se en fortsättning på den senaste tidens goda inflationsnyheter och säkerställa att det är en verklig signal, sade han.
Marknaden har efter Fed-beskeden dämpat sina förväntningar och ser nu en sannolikhet på cirka 35 procent att Fed sänker i mars, ned från cirka 68 procent före Fed-beskeden.
I eftermiddag blir det USA-data som veckostatistiken över antalet nya arbetslösa, men mest intresse riktas nog mot industri-PMI från ISM.
På valutamarknaden handlas euron nu runt 1:079 mot dollarn, ned från 1:088 vid svensk stängning i går, medan dollarn är stabil runt 146:8 mot yenen.
torsdag kl 10.15 (onsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 10:4573 (10:3298) EUR/USD 1:0792 (1:0878)
EUR/SEK 11:2857 (11:2365) USD/JPY 146:75 (146:65)
Ty obl 2 2,56 (2,53) Ty obl 10 2,20 (2,19)
US obl 2 4,23 (4,24) US obl 10 3,94 (3,96)
Sv obl 2 2,39 (2,38) Sv obl 10 2,21 (2,21)
Sofia Polhammer +46 8 5191 7937
Nyhetsbyrån Direkt