ERICSSON
DYSTRA UTSIKTER GÖR ANALYTIKER MER NEGATIVA (Direkt)

2024-01-24 10:46

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ericsson handlades ned kring 4 procent i onsdagens tidiga handel, i kölvattnet av att dystra marknadsutsikter i tisdagens rapport fått flera analytiker att anta en mer negativ syn på Ericsson.

Kepler Cheuvreux, som har nedgraderat Ericsson till minska (behåll) och sänkt riktkursen till 50 (52) kronor, lyfter fram att RAN-marknaden fortsätter att försämras och konstaterar att förutsägbarheten för de kommande kvartalen är fortsatt låg.

"Ericsson kommer att gå in i 2024 svagt, och väntas minska den jämförbara försäljningen med 12 procent i det första kvartalet, samt att den justerade ebita-marginalen sjunker med 560 baspunkter från föregående år till 2,1 procent. Sammantaget ser 2024 ut att bli ännu ett mellanår som kommer att vara ganska baktungt", skriver Kepler Cheuvreux i en kommentar.

SEB Equities har i sin tur sänkt sin rekommendation för Ericsson till behåll (köp) och dragit ned riktkursen till 67 (71) kronor.

En förbättring i marknaden fortsätter att skjutas framåt i tiden, menar SEB i en uppdatering.

"Samtidigt som vi tror att Ericsson borde kunna se en förbättrad marknad under andra halvåret, med hjälp av AT&T, är utsikten på medellång sikt dyster, utan någon draghjälp från tillväxtinvesteringar", skriver SEB.

Citi bedömer att Ericsson gör rätt saker i en tuff omgivning men investmentbanken, som har en neutral rekommendation för Ericsson, förväntar sig att aktien svalnar i takt med att investerare anpassar sig till den tuffare verkligheten.

"Problemet är att potentialen i slutmarknaden är avsevärt mindre och Ericsson håller på att få slut på kostnader att skära ned", skriver Citi i en kommentar.

Nordea Markets positiva syn är fortsatt intakt och banken står fast vid sin köprekommendation för Ericsson, men sänker riktkursen till 72 kronor (74).

"Utsikten för RAN-marknaden är fortfarande dämpad, men den marginalstärkande marknadsandelsvinsten från AT&T – tillsammans med positiv marginalpåverkan från bättre försäljningsmix, besparingar från strukturåtgärder och IPR-tillväxt – ger trovärdiga byggstenar för en återhämtning av ebita och det fria kassaflödet under 2024-2026", skriver Nordea.

Även Ålandsbanken håller fast vid sin positiva syn på Ericsson efter rapporten, trots att utfallet för kvartalet var blandat jämfört med bankens förväntningar. Viktiga komponenter som resultatutvecklingen inom Cloud Software and Services, en generellt lägre kostnadsmassa och hanteringen av rörelsekapitalet pekade i rätt riktning.

"Vi räknar med ett 2024 med fortsatta små förbättringar i tillväxt och marginaler", skriver Ålandsbanken i en kommentar.

Ericssonaktien hade under onsdagsförmiddagen backat 3,6 procent till 61:24 kronor, efter att på tisdagen stigit 3,7 procent.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Ericsson B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -