ERICSSON
ABG TROR PÅ KURSUPPGÅNG 5% PÅ BÄTTRE BRUTTOMARGINAL (Direkt)

2023-10-12 08:40

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ABG Sundal Collier tror att Ericssonaktien kan stiga 5 procent på torsdagen sedan telekombolaget förbättrat sin bruttomarginal, enligt de preliminära siffror för det tredje kvartalet som släpptes på onsdagskvällen.

"Bättre bruttomarginal motiverar en positiv aktiekursreaktion", skriver ABG i en snabbkommentar daterad på onsdagskvällen där analyshuset också påpekar att försäljningen däremot var svagare.

Samtidigt menar ABG, som har en köprekommendation för Ericsson, att Ericssons nedskrivning om 32 miljarder kronor relaterat till Vonage inte kommer som en total överraskning, givet ett läge med högre räntor, lägre multiplar för sektorkollegor och en avmattning i försäljningstillväxten sedan förvärvet gjordes.

Vidare påpekar ABG att priset som Ericsson betalade för Vonage har utgjort ett orosmoment för aktiemarknaden, eftersom förvärvet gjordes vid en tid då sektorkollegor handlades till höga värderingar.

"Samtidigt som nedskrivningen understryker den förhöjda multipeln som Ericsson betalade för Vonage, tror vi inte att marknaden kommer att läsa in för mycket av denna nyhet givet den senaste tidens utveckling", skriver ABG.

Analyshusets bedömning är att de preliminära siffrorna för tredje kvartalet kommer att hamna i rampljuset. Här var resultatsiffrorna blandade.

De negativt inställda ("bears") kommer att fokusera på den svagare utvecklingen än väntat för Networks medan de positivt inställda ("bulls") kommer att fokusera på den fortsatt positiva trenden för Cloud Software and Services, en förbättrad bruttomarginal inom Networks och faktumet att Ericsson levererar ett justerat ebita tredje kvartalet i linje med konsensus, menar ABG.

Ericssons preliminära siffror var i stort sett i linje med förväntningarna vad gäller justerat ebita, enligt ABG. Preliminär justerad bruttomarginal uppgick till 39,2 procent, vilket var bättre än ABG:s förväntningar som låg på 38,1 procent och konsensus på 38,3 procent.

Försäljningen var preliminärt 64,5 miljarder kronor, vilket var 3 procent lägre än ABG:s estimat och konsensus.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Ericsson B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -