BioArctic
Bioarctics IR-chef kommenterar Eli Lillys nya studieresultat - svårt att jämföra rakt av (Finwire)
Tidigare idag presenterade amerikanska läkemedelsbolaget Eli Lilly positiva fas 3-resultat för sin antikropp mot tidig Alzheimers sjukdom. I skrivande stund handlas aktien upp drygt 5 procent i den amerikanska förhandeln, medan svenska Bioarctics aktie tappar det dubbla i Stockholm.
Bioarctic har en liknande antikropp som sedan tidigare fått ett accelererat godkännande i USA. Finwire hörde med Bioarctics IR-chef Oskar Bosson för att ta del av hans syn på den nya studiedatan.
"Det är positivt att det nu finns ytterligare en positiv Fas 3-studie för Alzheimerpatienter. Det finns ett enormt patientbehov globalt och när nya läkemedel nu ska komma att introduceras är det bra att det finns flera aktörer som driver frågan. Vi kan konstatera att effekten vad gäller bromsning av sjukdomen på den studerade patientpopulationen är i linje med de resultat vi visade i lecanemabs fas 3-studie. Som förväntat var det i stort sett dubbelt så hög frekvens av biverkningen ARIA-E, både av total och symptomatisk ARIA-E", uppger Oskar Bosson till Finwire.
Han understryker att det är svårt att jämföra studieresultaten rakt av.
"Det är lite som att jämföra äpplen och päron. Lilly har en mycket snävare population i sin donanemab-studie där de kräver inte bara amyloid-patologi utan även tau-patologi som kräver undersökning med PET. Lecanemab-studien, Clarity AD, hade mycket bredare population, som mer liknar de patienter som söker diagnos vid sjukdomens debut. Lecanemabs fas 3-studie innehåller därför också fler patienter i tidigare skede av sjukdomen. Vi anser att det är viktigt att starta behandling så tidigt som möjligt och inte vänta på att sjukdomen blir svårare, som i Lillys fall. Det tror vi även är viktigt för patienterna", förklarar Bosson.
IR-chefen kommenterar även kring möjligheten till kombinationsbehandlingar.
"Det är för tidigt att yttra sig om det, men det är troligt att man initialt i alla fall kommer att välja den ena eller andra. I slutändan tror vi dock att det kommer att krävas fortsatt behandling för att fortsätta ta bort de skadliga formerna av amyloid. Då är lecanemab enda alternativet eftersom Lilly avbryter behandling när placken har kommit under en viss nivå med PET", avslutar han.
Filip Lindkvist
Nyhetsbyrån Finwire