RÄNTOR/VALUTOR
DOLLARRETRÄTT UNDER PMI-DAG, BLICKAR MOT FED (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska marknadsräntor drog upp något med amerikanska motsvigheter efter helgen samtidigt en återhämtning märktes för mer riskkänsliga valutor såsom krona. Preliminära PMI pekade mot fortsatt ekonomisk återhämtning samtidigt som marknaden alltmer inför stundande Jackson Hole-möte bedömer att deltaviruset får Fed att vänta med "tapering". USA-inköpschefsindex backade också mer än euroområdets PMI.
"Vi räknar inte med att Jackson Hole-konferensen bjuder på några jättenyheter, utan att det snarare ges någon form av understöd kring att policyvägen fortfarande är 'lower for longer'. Konsensus förefaller vara växande om att Fed kommer att trippa väldigt försiktigt i detta ämne", sade Daniel Egger, investeringschef på fondförvaltaren St. Gotthard, till Bloomberg News.
Svensk tioårsränta drog upp ett par punkter till 0,08 procent på måndagen medan även tysk motsvarighet var något upp mellan fredags- och måndagseftermiddag till -0,48 procent.
Tyskt och franskt liksom kombinerat PMI för hela euroområdet visade på en något större nedgång än förväntat, enligt preliminära augustiutfall. Kombinerat EMU-PMI sjönk till 59,5 efter 60,2 i juli och snittförväntan om 59,7.
Markits chefekonom Chris Williamson ansåg att euroområdet bibehållit ett imponerande momentum i augusti.
"Även om spridningen av deltavarianten orsakade omfattande problem runt om i regionen, med dämpad efterfrågan och fortsatta utbudsstörningar, så har företagen gynnats av att restriktionerna lättats", tillade han.
Indexen höll sig i tydligt expansivt territorium och stödde på marginalen euron som stärktes till 1:1730 mot dollar från 1:1680 i fredags eftermiddag. Valutaparet bröt för den första gången detta år under 1:17 i förra veckan.
"PMI-statistiken indikerar att aktiviteten har hållit sig väldigt stark under augusti och vi räknar fortsatt med en solid tillväxt under kommande kvartal. Delarna i enkäten pekar mot att deltavarianten skapar problem runtom i regionen vilket är i linje med vår bedömning om att riskerna ligger på nedsidan", skrev Oxford Economics i en kommentar och tillade att fortsatta leveransproblem påverkar tillverkningssektorn.
I det försiktigt positiva riskklimatet var börstendensen positiv medan kronan stärktes nära 10 öre mot dollar sedan fredagseftermiddagen till 8:73 samt kring 5 öre mot euro till 10:25, trots allt en tydligt svagare mot för en vecka sedan.
Att Stefan Löfven under helgen meddelat om sin avgång som statsminister ökar, enligt bedömare, den politiska osäkerheten. Finansministern Magdalena Andersson är en het kandidat till posten som partiledare för Socialdemokraterna men hon har inte samma goda relation med samarbetspartiet Centern. Även om Löfvens avgång höjer risken för ett stökigt politiskt landskap i höst skrev Nordea i måndagens morgonbrev att "marknadsreaktionerna lär vara begränsade".
Senare i veckan samlas den svenska regeringen i Harpsund för budgetöverläggningar, höstbudgeten ska läggas fram i september. Framåt veckoslutet hålls centralbanksmötet i Jackson Hole. Denna konferens kommer i och med pandemin i år att ske digitalt. På sedvanligt manér kommer Fed-chefen Jerome Powell att hålla ett anförande under fredagens möte och marknaden kommer att lyssna noga efter nya ledtrådar om tapering-planen.
Sent på fredagen sade Rob Kaplan, Fed-chef i Dallas, att han kan komma att ändra sina tankar om när centralbankens tillgångsköp kan trappas ned om deltaviruset hämmar tillväxten.
"Om det syns några tecken på att den amerikanska ekonomin bromsar in så kommer inte Fed trappa ned ("taper"). Det är en lång väg från att lägga ut banan för en tapering och faktiskt genomförande", sade Michael Hewson, chefmarknadsanalytiker på CMC, till Dow Jones.
Även Markits preliminära USA-inköpschefsindex för augusti sjönk mer än förväntat. Det kombinerade indexet backade till 55,4 mot 59,9 i juli.
"Expansionstakten var den svagaste under 2021 då både tjänsteleverantörer och tillverkare rapporterar om större kapacitetsbegränsningar", framhöll Markit vars chefsekonom Chris Williamson lade till att deltaspridningen lett till en försvagad efterfrågetillväxt i USA.
Inför Jackson Hole-konferensen väntas senare i veckan bland annat det andra estimatet av amerikanskt BNP-utfall för det andra kvartalet liksom definitivt konsumentförtroende för augusti från Michigan-universitetet.
Amerikansk tioårsränta var upp ett par punkter mellan fredags- och måndagseftermiddag till 1,27 procent.
Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918
Nyhetsbyrån Direkt