RÄNTOR/VALUTOR
NORGES BANK FORTSATTE HÖJA, MÅTTLIG NOKREAKTION (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor stiger överlag något i förmiddagens handel på torsdagen, i spåren på högre USA-räntor efter onsdagskvällens räntebesked från Federal Reserve. Euron vänder samtidigt upp mot dollarn, efter att ha försvagats på onsdagskvällen.
Det har varit några intensiva centralbankstimmar för marknaden att ta hänsyn till, även om räntebeskeden mestadels har gått i linje med prognoserna så har vissa budskap lett till tydliga marknadsreaktioner.
Onsdagskvällens Fedbesked tolkades som relativt hökaktigt, främst eftersom medianen för ledamöternas ränteprognoser antydde oförändrad ränta året ut och nästa år, efter onsdagens väntade sänkning med 25 punkter.
Det råder splittring mellan hökar och duvor inom Fed, där totalt fem ledamöter, varav två röstande, inte ville se någon räntesänkning i går eller resten av året, medan totalt sju vill ha en sänkning till före årsskiftet.
Om pressmeddelandet och räntebanan uppfattades som något hökaktigt var mångas uppfattning att det i viss mån balanserades av vissa mjukare signaler från chefen Jerome Powell vid den efterföljande presskonferensen, där han signalerade beredskap för mer aggressiva åtgärder om ekonomin skulle försvagas.
Det har också kommit en väntad räntesänkning från Brasiliens centralbank under natten, Bank of Japan har lämnat sin penningpolitiska hållning oförändrad, men signalerat beredskap för lättnader. Schweiz Nationalbank lämnade också sin penningpolitiska hållning oförändrad, trots att prognoserna för såväl inflation och tillväxt sänktes.
Det på förhand mest ovissa räntebeskedet kom från Norges Bank, där den internationella analytikerkåren var splittrad ganska jämnt om huruvida räntan skulle höjas på nytt eller lämnas oförändrad. Bland inhemska ekonomer fanns en liten övervikt för dem som räknat med oförändrad ränta.
Beslutet blev att räntan höjdes, med 25 punkter till 1,50 procent, men samtidigt sänktes räntebanan något på längre sikt. Budskapet från chefen Öystein Olsen är nu att "såsom utsikterna och riskbilden nu värderas är det mest sannolika att räntan ligger kvar på nuvarande nivå den närmaste tiden".
SEB-ekonomen Erica Blomgren Dalstö skriver i ett kundbrev att hon nu räknar med att Norges Bank har nått toppen i nuvarande räntecykel. Hon noterar dock att räntebanan signalerar en topp på 1,60 procent runt årsskiftet 2020-2021 innan räntan vänder tillbaka till 1,50 procent till slutet av 2022.
"Enligt vår mening är detta bara för att signalera att en räntesänkning ligger långt borta, samtidigt som den verkliga sannolikheten för en räntehöjning är minimal utan en förbättring i global tillväxt och minskade politiska risker", skriver Erica Blomgren Dalstö.
Den norska kronan rörde sig något oregelbundet mot euron inför räntebeskedet, euron stärktes något i öppningshandeln, men vände ner strax före räntebeskedet. Sammantaget handlas EUR/NOK något lägre än på onsdagen, men nettorörelserna efter räntebeskedet har varit måttliga.
Räntehöjningen kan dock ha hjälpt till att bromsa en tidigare uppgång i EUR/SEK, som tidigare på morgonen var uppe och testade nivåer över 10:75, nära toppnivåerna efter den svaga svenska KPI-statistiken förra tisdagen.
Kommentarer från vice riksbankschefen Martin Flodén kan också ha hjälpt till att bromsa kronförsvagningen. Han sade, enligt Reuters, att han nu ser tydligare tecken på en inbromsning, men påpekade också att en ekonomisk tillväxt under genomsnittlig nivå inte är detsamma som en djup nedgång. Han sade också att Riksbanken troligen kommer att höja räntan en gång till, och kanske fler.
Strax före lunch handlas EUR/SEK åter runt 10:72, marginellt över onsdagens svenska stängningsnivå.
Svenska statspappersräntor stiger samtidigt 1-2 punkter på torsdagsförmiddagen, någorlunda i linje med utvecklingen i tyska räntor.
Närmast på centralbanksdagordningen står Bank of England, som lämnar räntebesked klockan 13.00. Här är förväntningarna om eventuella ändringar minimala.
Amerikanska statspappersräntor sjunker tillbaka något i den europeiska handeln på torsdagen, efter tydliga uppgångar på onsdagskvällen. I eftermiddag väntar USA-data som Philadelphia Fed index för september, bytesbalans för andra kvartalet och sedvanlig veckodata över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30, samt försäljning befintliga bostäder i augusti, klockan 16.00.
torsdag kl 11.00 (onsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 9:6990 (9:6917) Statsobl 2y -0,63 (-0,65)
EUR/SEK 10:7244 (10:7160) Statsobl 10y -0,20 (-0,20)
EUR/USD 1:1057 (1:1057) Ty obl 10 -0,49 (-0,51)
US obl 10 1,78 (1,77)
Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936
Nyhetsbyrån Direkt