ECB: Paus eller inte efter höjningen

Makrokommentar ECB fortsätter på åtstramningståget och höjer sin styrränta för åttonde gången i rad. Inflationsprognoserna talar för att det här inte var den sista räntehöjning även om den skrala tillväxten i EMU-området spökar.

Den europeiska centralbanken höjde sina räntor med 0,25 procentenheter i samband med torsdagens penningpolitiska besked. Den viktigaste styrräntan, refiräntan, ligger efter höjning på 4,00 procent och det var åttonde gången i rad som ECB höjde sin ränta. Depositräntan ligger på 3,50 procent.

Åtstramningen sin inleddes i juli 2022 är den, med bred marginal, kraftigaste åtstramning som ECB gjort. Även om den förstås inleddes från 0 procent men styrräntan närmar sig nu de 4,25 procent som den toppade på strax innan den amerikanska finanskrisen 2008.

Inflationsprognoserna har också justerats upp och nu väntar sig bankens ekonomer en inflation på 5,4 procent 2023, 3,0 procent 2024 och 2,2 procent 2025. Samtidigt har tillväxtprognoserna sänkts och ECB räknar med att årets tillväxt stannar vid 0,9 procent för att försiktigt röra sig uppåt och landa på 1,5 procent 2024 och 1,6 procent 2025.

Givet inflationsprognoserna är det troliga scenariot att ytterligare räntehöjningar väntar även om ECB, som tidigare, framhåller att varje penningpolitiskt besked styrs av inkommande data. Något annat vore förstås lite förvånande.

Det som främst talar emot ytterligare räntehöjningar är den strama tillväxten i EMU-området och vi på Placera är oroade för att det här inte var den sista nedrevideringen av tillväxtprognoserna. Dessutom fortsätter de finansiella förhållandena att strama åt. Möjligen kan ECB, precis som Federal Reserve, välja att ta en paus när nästa räntebesked ska levereras i juli.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -