Årets första halvår var det sämsta i USA på 40 år. Värdetunga Dow Jones index med bara 30 bolag har klarat året bäst med en nedgång på 7,1 procent. Tuffast har året varit för teknik- och tillväxtinriktade Nasdaq 100 index, som trots de senaste veckornas börsrally fortfarande lyser rött med minus 16,9 procent.
Den bästa aktien i Nasdaq 100 index är energibolaget Constellation Energy, stora på sol- och vindkraft, med en uppgång på närmare 120 procent i år. Sämst aktie är mediastreamingbolaget Netflix som backat allra mest med 59 procent.
Det största och bredaste indexet är S&P 500 index. Det innehåller aktier från såväl de stora teknikdrakarna som stora olje- och råvarubolag - klassificerade som riktiga värdebolagspjäser.
Vi hittar även Constellation Energy i S&P 500 index. Där intar det andraplatsen efter det traditionella energibolaget Occidental Petroleum, som Warren Buffet stadigt har ökat sitt ägande i under året. Occidental Petroleum har stigit hela 127 procent. Precis som för Nasdaq 100 index hittar vi Netflix i den absoluta botten.
Att det smala Dow Jones index sticker ut i år har sin förklaring i indexsammansättningen med en stor lutning mot värdebolag. De har stått emot årets nedgång betydligt bättre än de mer ränte- och inflationskänsliga tillväxtbolagen. Men kanske viktigaste är att Dow Jones index till stor del består av marknadsledande bolag i respektive sektor, vilket visar sig då de bästa aktierna ingår i flera olika sektorer.
Bästa aktie är oljebolaget Chevron med en uppgång på 36 procent, följt av läkemedelsbolaget Merck på 19 procent. I toppen finns också bioteknikbolaget Amgen som har lyckats stiga drygt 10 procent sedan årsskiftet.
Skillnaden mellan bästa och sämsta aktie i Dow Jones index är minst av de tre indexen. Sämst presterande aktie är sportklädes- och skotillverkaren Nike som tappat närmare en tredjedel av sitt börsvärde.
Det finns andra faktorer som talar för Dow Jones indexet fördel. Bland annat är risken mätt som standardavvikelse den lägsta för de tre indexen.
Och direktavkastningen är den högsta i år med en förväntad direktavkastning på 2,1 procent. Det är betydligt mer än tillväxttunga Nasdaq 100 index som erbjuder 0,9 procent i direktavkastning.
S&P 500 index är det index som haft den största uppgången där en tredjedel av aktierna som ingår i indexet lyckats nå plusavkastning i år. Motsvarande siffa för Dow Jones är 27 procent och i Nasdaq 100 index har bara 22 procent motsvarande 22 bolag plusavkastning sedan årsskiftet.
En intressant skillnaden mellan indexen är riskprofilen utifrån hur koncentrerad vikten i de största bolagen i respektive index har.
Då antalet bolag i respektive index varierar mycket, S&P 500 index omfattar hela 504 olika bolag och Dow Jones index bara 30 bolag. Jag har beräknat den procentuella andelen som varje bolag utgör och de är sorterade efter börsvärde.
S&P 500 och Nasdaq 100 har nästan identisk fördelning. De 10 första procenten antal bolag rankat efter börsvärde i respektive index lägger det beslag på 55 procent av hela indexets börsvärde.
För S&P 500 index motsvarar 10 procent av bolagen i index hela 51 bolag och i Nasdaq 100 index 11 bolag.
Tar vi hälften av populationen i respektive index lägger de beslag på 88 respektive 86 procent av det totala börsvärdet.
S&P 500 och Nasdaq 100 index använder bolagens totala börsvärde för att styra aktievikten i index. Börsvärdet beräknas genom antal aktier gånger priset per aktie. Apple är det största bolaget med en vikt på 7,3 procent i S&P 500 index mot nästan det dubbla i Nasdaq 100.
Här sticker Dow Jones index ut och det beror på att det har en annan beräkningsmetod. Dow Jones index är det äldsta indexet i sammanhanget. Det såg dagens ljus redan 26 maj 1896.
Det beräknas fortfarande på samma sätt som vid starten - en tid före datorer och miniräknare. Enklaste sättet att beräkna var att använda aktiepriset som en beräkningsfaktor. Det innebär att det inte är bolagets totala börsvärde som styr respektive aktievikt i indexet, utan det är aktieprisets som styr vikten i indexvärdets utveckling.
Apple är världens största bolag med ett marknadsvärde på över 2 785 miljarder dollar, och väger tyngst i alla globala aktieindex och även S&P 500 och Nasdaq 100. Men i Dow Jones index är det 11:e största bolaget med en vikt i index på 3,4 procent baserat på aktiepriset 172 dollar. Hälsovårdsbolaget United Health Group väger tyngst i index med 10 procent, baserat på aktiepriset 544 dollar. Investmentbanken Goldmans Sachs med 6,9 procent i vikt och ett aktiepris på 353 dollar är näst största bolag i Dow Jones index.
Trots den rudimentära viktberäkningsmetoden i Dow Jones index så skapar det en avvikande indexviktkurva från de två övriga indexen.
Ser vi även på tio procent av bolagen i Dow Jones index så omfattar det de tre största bolagen och de väger tillsammans 24 procent av hela indexets börsvärde. De största 33 procenten av antal bolag, som motsvarar 10 bolag i indexet får ett gemensamt börsvärde på 50 procent. Och hälften av bolagen i indexet lägger beslag på 71 procent av det totala börsvärdet.
Väljer vi ett traditionellt sätt och ser på de tio största innehaven i respektive index, väger de mest i Nasdaq 100 index och Dow Jones index. Där väger de drygt 50 procent. I S&P 500 index sjunker vikten för de tio största innehaven till 28 procent, men det motsvara bara 2 procent av alla bolag som ingår i indexet.
Gå till Placera.se och läs fler artiklar
Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.
Följ mig gärna på Twitter
Följ Placera på Facebook , LinkedIn, Twitter, YouTube och Soundcloud