Ryssland: Sanktioner och åtgärder

Ryska invasionen EU-motstånd till gassanktioner, Yellen kommenterar krigets finansiella följder och Biden vill ha ökade tullar mot Ryssland. Dessutom flera bilmärken, Disney, JP Morgan och Orkla som lämnar den ryska marknaden.

EU är beredd på att sätta in både nya stora sanktioner mot Ryssland och göra mindre kompletteringar i befintliga sanktioner för att täppa till kryphål.

Men motstånd finns fortfarande bland vissa EU-länder med stort gasberoende mot att EU ska införa ett importförbud mot rysk gas.

Det sade statsminister Magdalena Andersson vid en presskonferens natten till fredagen efter EU-toppmötets första dag.

Tyskland var ett land som fortsatt motsatte sig en gasbojkott.

Många östliga EU-länder ville gå hårdare fram.

Lettlands premiärminister Krisjanis Karins sade att västvärlden inte bara borde isolera Rysslands ekonomi utan paralysera den snarast möjligt.

"All energiimport bör upphöra och alla ryska banker bör kastas ut ur Swift", sade han.

Samtidigt visade EU-ledarna stort engagemang för att fasa ut rysk olja och gas så snabbt som möjligt, sade Magdalena Andersson.

Dock diskuterade ledarna inte fasta mål. Kommissionen föreslog i tisdags att EU ska minska importen av rysk gas med två tredjedelar till årsskiftet och upphöra helt långt före 2030.

Toppmötet diskuterade också de höga energipriserna.

Dels tog ledare upp om elmarknadens funktionssätt kan förbättras och dels energibolagens mycket stora vinster.

Magdalena Andersson påpekade att EU-länderna har möjligheten att införa nationella skatter på energibolagen om deras vinster anses vara alltför stora.

Amerikanerna kommer att se ett år med "mycket besvärande hög" inflation då den ryska invasionen stör prognosen om avtagande pristryck, enligt USA:s finansminister Janet Yellen.

"Jag ser mycket osäkerhet relaterat till vad som sker med Ryssland i Ukraina, och jag tror att det kommer att höja inflationen än mer", sade hon till CNBC.

Hon vill inte ge en prognos om vad som sker under andra halvåret, men de kommer att få se ett år till med inflationsutfall som är fortsatt mycket besvärande.

Inflationstakten i februari steg till 7,9 procent, den högsta sedan 1982.

Janet Yellen sade att den ryska attacken har drivit upp priserna på flera råvaror inklusive olja och vete. Priset på naturgas har också stigit.

"Min gissning är att vi nästa månad kommer att få se ytterligare bevis för inverkan på den amerikanska inflationen från Putins krig i Ukraina", sade hon.

Hon sade att USA tillsammans med sina allierade är redo att öka sanktionerna vid behov. Sanktionerna har varit effektiva och de har i stort sett kapat de ryska banden till det internationella finanssystemet. (Nyhetsbyrån Direkt)

USA:s president Joe Biden vill sätta stopp för normala handelsrelationer med Ryssland och bana väg för ökade tullar på importen av ryska varor.

Det uppger källor till Bloomberg News.

Hans beslut om att ta återkalla handelsprivilegier (dra in status som mest gynnad nation, MFN) kommer att ske i samråd G7 och EU-länderna, enligt källan.

Beslutet måste fattas av kongressen, där båda partierna manat till ett återkallande.

Mest gynnad nationsprincipen innebär att en medlem i världshandelsorganisationen WTO inte får diskriminera en annan WTO-medlem i handeln. Den lägsta tull som erbjuds ett land måste erbjudas alla länder. (Nyhetsbyrån Direkt)

Italienska lyxbilsmärkena Ferrari och Lamborghini stoppar all försäljning i Ryssland på grund av Ukrainakriget. Det framgår av separata uttalanden, rapporterar New York Post.

För Ferraris del lär säljstoppet inte ha en alltför stor påverkan. Bolaget jobbar med två återförsäljare i Ryssland vilka förra året sålde mindre än 100 bilar av totalt 11 000.

Ferrari meddelade också att man bistår Ukraina med humanitärt stöd på 1,1 miljoner dollar.

Ferrari-aktien backade drygt 3,6 procent på Wall Street på torsdagen.

Volkswagen-ägda Lamborghini meddelar att all verksamhet i Ryssland pausas på grund av omständigheterna. Bolaget uppmanar till fred genom diplomati.

Amerikanska nöjesbolaget Walt Disney ska pausa flera verksamheter i Ryssland enligt ett nytt uttalande. Vissa aktiviteter kommer att temporärt avbrytas direkt medan andra tar längre tid på grund av komplexitet rent kontraktsmässigt.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Beskedet kommer efter invasionen av Ukraina och pausen inkluderar innehåll och produktlicensering, kryssningsaktiviteter, National Geographic med mera.

Bolaget aviserade i förra veckan att nya biofilmer inte kommer att släppas i landet.

Amerikanska investmentbanken JP Morgan Chase avslutar sin verksamhet i Ryssland till följd av landets invasion av Ukraina. Det rapporterar CNBC.

Banken, som är USA:s största sett till tillgångar, har tidigare haft en relativ begränsad verksamhet i Ryssland med omkring 200 anställda.

Beslutet följer efter att konkurrenten Goldman Sachs under gårdagen offentliggjorde sitt tillbakadragande från Ryssland.

Norska livsmedelsbolaget Orkla avslutar sin verksamhet i Ryssland till följd av landets invasion av Ukraina. Det framgår av ett pressmeddelande.

Orkla har tidigare funnits i landet genom dotterbolaget Hamé Foods, som tillverkar livsmedel med lång hållbarhet på den ryska marknaden. Hamé Foods omsatte under förra året 184 miljoner norska kronor och hade omkring 367 anställda.

Bolaget har även stoppat all export och import med koppling till Ryssland och Belarus. I fjol hade Orkla en export till länderna om 105 miljoner norska kronor. Importen uppgick samtidigt till 23 miljoner norska kronor.

Orkla äger bland annat chipstillverkaren OLW och livsmedelsföretaget Felix i Sverige.

Norska energijätten Equinor har slutat handla med rysk olja på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Det uppgav vd Anders Opedal under energikonferensen Ceraweek, rapporterar Reuters.

Beskedet kommer efter att Equinor den 28 februari sagt att man skulle lämna sitt samriskbolag i Ryssland.

”När vi sade att vi ville börja lämna det (ryska samriskbolaget), slutade vi också från det datumet att handla med rysk olja”, sade Opedal.

Det framgår inte stor Equinors handel är med rysk olja. Bolagets exit ur det ryska samriskbolaget med Rosneft väntas leda till en nedskrivning på 1,2 miljarder dollar.

Fordonskoncernen Stellantis, som bland annat äger Fiat och Chrysler, har stoppat all export och import av bilar till Ryssland. Det framgår av ett pressmeddelande.

Stellantis, som är nummer fyra i världen, äger en fabrik i Ryssland som tillverkar skåpbilar. Fabriken ägs tillsammans med Mitsubishi.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -