Västeråsbaserade AQ Group är en klassisk underleverantör, med försäljning av komponenter mot industri. Verksamheten är indelad i två affärsområden: system som omfattar elskåp och systemprodukter samt komponent som omfattar plåt, kablage, med mera.
Kunderna återfinns inom fordon, elektronik, telekom, livsmedel, medicin och verkstadsindustri. Bolaget har en fin historik med hygglig och framför allt stabil tillväxt och om än att lönsamheten inte är uppseendeväckande i sig så har AQ gjort vinst även i konjunktursvackor.
Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 11 den 15 mars.
De senaste fem åren har AQ haft en genomsnittlig, årlig tillväxttakt kring 10,5 procent. Under finanskrisåret 2008 gjorde bolaget en rörelsemarginal på 8,3 procent och den genomsnittliga rörelsemarginalen de senaste fem åren har varit 6,8 procent. Det är en ovanlig motståndskraft för en underleverantör, och detsamma får man nog säga om 2020 års siffror. Omsättningen minskade förvisso, men med blygsamma 5,7 procent samtidigt som rörelsemarginalen steg till 8,3 procent (6,7) vilket är snudd på rekordnivåer för bolaget. Det är imponerande, givet att omsättningen faktiskt faller.
Effektiviseringar lyfter marginalen
Enligt ledningen, med avgående vd Anders Carlsson i spetsen, beror marginalförbättringarna på en kombination av högre effektivitet samt statsstöd, där det förra utgör dubbelt så mycket som det senare. Under Q4 var rörelsemarginalen hela 10 procent, men exklusive stöd blev rörelsemarginalen 6,7 procent. Det är väsentligt lägre, men fortfarande en förbättring mot motsvarande period i fjol då jämförbar rörelsemarginal var 4,5 procent.
Med lägre rörelsekostnader i relation till omsättningen torde således effektiviseringarna slå igenom även under innevarande såväl som kommande år. Och det här är ett tema vi har sett i många andra företag. Omsättningen sviktar, men interna krafttag och besparingar har gett en fin lönsamhetstrend. Det ger grund för optimism, för den typen av effektivitet under stigande omsättningen kan ge väldigt fin utdelning.
Och här ser vi att AQ Group är lite av en underskattad pärla. Bolaget har en lång förvärvshistorik, med mestadels framgångsrika förvärv av lite haltande verksamheter som fåtts på fötter. Denna typ av förvärvande bolag brukar belönas med höga värderingsmultiplar, men inte AQ Group. Vidare så är historiken stabil samtidigt som det ändå finns ett cykliskt inslag i verksamheten vilket också premieras på börsen just nu.
Ovanpå det har vi sett i tidigare konjunkturcykler att underleverantörer ofta får lite hävstång i verksamheten där tillväxt hos kunderna kan slå igenom än mer hos leverantörerna (och detsamma gäller givetvis i lågkonjunktur där underleverantörer är extra utsatta för fallande omsättning och marginalpress). I detta konjunkturläge när det mesta pekar uppåt borde denna profil vara en styrka. Det finns många röster som menar att den återhämtning som väntar kan bli väldigt stark, inte minst då många bolag precis som AQ Group genomfört stora effektiviseringar under pandemin.
Ser vi till detta i siffror var fjolåret förstås svagt, i synnerhet under Q2, men under sista kvartalet kunde AQ rapportera låg (0,4%) men ändock organisk tillväxt, så för AQ precis som för många andra bolag ser det ut som att trenden är på väg att gradvis förbättras. Än så länge är det för tidigt att ropa hej, men vi räknar konservativt med att omsättningen innevarande år endast blir marginellt högre än fjolårets, utifrån hypotesen att första halvåret blir svagt med en återhämtning senare under 2021. Och för nästa år ser vi en tillväxt nära den historiska, kring 10 procent.
Stark balansräkning
Balansräkningen är i gott skick med en nettoskuld på endast 79 Mkr exklusive leasing, motsvarande 0,2 gånger 2020 års rörelseresultat på 401 Mkr. Det ger gott om förvärvsutrymme. Och här går det givetvis att resonera om hur många mindre onoterade bolag som finns att köpa till låga multiplar. Kanske blir det svårare, men jag menar att det finns en dynamik i branschen där bolag tillkommer och andra försvinner och att det alltid kommer att finnas förvärvsobjekt. Det gör oss lite optimistiska vad gäller tillväxtutsikterna.
Till ovanstående försiktiga tillväxtantaganden samtidigt som vi antar att bolaget kan bibehålla nuvarande marginalnivåer trots utfasat statsstöd givet stigande omsättning så värderas rörelsen till 12 gånger nästa års förväntade rörelseresultat. Det är attraktivt då vi ser en hygglig vinsttillväxt och goda utrymmen för förvärv framgent.
Vi gillar såväl aktie som bolag
AQ är ett typiskt BV-bolag. Solid historik, grundare (P-O Andersson och Claes Mellgren) som länge var operativa men numera sitter i styrelsen och kvarstår som största ägare, samt en stabil lönsamhetstrend i många år. Inget spektakulärt men torde över tid bli en fin investering där också Aeternum Capital (norske miljardären John Fredriksens investmentbolag som Vegard Søraunet rattar) nyligen tagit en corner (10%) i AQ.
Det blir ett köpråd.
Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 11 den 15 mars.