I början av oktober florerade budrykten kring Sobi på marknaden och aktien steg kraftigt. Men det vändes tvärt i skarp nedgång den 9 oktober. Detta då bolaget åkte på ett rejält bakslag i form av en studie inom trombocytopeni där man misslyckades med att nå det primära målet med studien och aktien rasade.
Det är lite symptomatiskt för Sobi där det ofta är tvära kast. Som läkemedelsbolag borde det vara en ganska trygg placering, men den höga volatiliteten är en utmaning för investerare. Det som krävs är ett mer långsiktigt perspektiv i kombination med is i magen. Och på sikt ser vi två drivkrafter för kursen.
Den ena är utvecklingen för bolagets största preparat Elocta som står för 33 procent av bolagets omsättning och den andra är förvärvsstrategin. Båda dessa pelare är just nu ifrågasatta, och det gör att vi ser begränsad kurspotential på kort sikt trots att värderingsmultiplarna är låga.
Elocta står emot
Om vi börjar med Elocta (ett läkemedel inom blödarsjuka) kan vi konstatera att så sent som för ett år sedan uppvisade preparatet hög tillväxt, kring 38 procent. Men tillväxttakten var i avtagande. För niomånadersperioden 2020 var tillväxttakten blott 7 procent och för Q3 isolerat minskade omsättningen med 4 procent. Detta trots att antalet patienter ökat med 15 procent. Med andra ord lägre försäljning per patient och bolaget menar att det åtminstone delvis handlar om covidpandemin och dess effekter. Men ökad konkurrens nämns också och det är nog vad marknaden tar fasta på, då i form av Rochepreparatet Hemlibra.
Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 45 den 2 november.
Elocta utgör drygt hälften av Sobis hemofiliportfölj och exklusive Elocta ökade området med 33 procent under kvartalet och 31 procent för niomånadersperioden. För hela Sobis försäljning exkl. Elocta var motsvarande siffror 5 respektive 18 procent. Det är en rätt stabil utveckling med andra ord, om än en försvagning under Q3. Och det finns alltså tillväxt i Sobi även utan Elocta, men det får inte så mycket genomslag i värderingen. Dessutom håller faktiskt Elocta ställningarna ganska bra, med patienttillväxt, vilket kan ställas i relation till tidigare farhågor om att hemlibra skulle ta över marknaden helt, vilket alltså inte hänt.
Bevisad förvärvsstrategi
Vad gäller förvärvspotential så har det tidigare setts som en styrka men i och med ovannämnda studiebakslag så har det rests en del frågetecken även kring detta. Vår bedömning är att ett enskilt bakslag är just enskilt. Sannolikheten att nå framgång med olika preparat är helt oberoende av varandra. Dessutom presenterade Sobi så sent som förra veckan ett nytt inlicensieringsavtal från Apellis Pharmaceuticals som bedöms ha potential i miljardklassen, vilket på en starkare börs förmodligen gett ett stort positivt avtryck i kursen. Så redan nu menar vi att bolaget faktiskt visar på bra utveckling även på förvärvsfronten.
Men sammantaget så är nyhetsflödet kring aktien svagt nu och av historiken att döma styr det också kursen i stor utsträckning. Så på kort sikt ser vi inte något tydligt köpläge, men om man lyfter blicken så är det svårt att se att ett läkemedelsbolag med bred portfölj ska värderas till ett p/e-tal strax under 12 och en värdering av rörelsen kring 12,5 gånger nästa års förväntade rörelseresultat.
På sikt är aktien klart köpvärd kring 150 kronor, men här behövs lite timing. Kanske kan bolagets kapitalmarknadsdag den 10 december bli en trigger? Vi tror att det svaga sentimentet kring aktien består ännu en tid och väljer med viss tvekan rådet avvakta.
Den som har en lång investeringshorisont och stor portion tålamod ser den svaga kursutvecklingen som ett bra köpläge i Sobi. På 12 månaders sikt är dock osäkerheten för hög för att köpstämpla aktien just nu.