Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 36 den 3 september. Läs mer om Börsveckan.
De senaste åren har det tillkommit en hel del intressanta bolag på börsen inom life science-sektorn och ett av de senaste är Calliditas Therapeutics. Calliditas som noterades i år grundades redan 1994 (som Pharmalink AB) och det är ett forskningsbolag med en läkemedelskandidat inom IgA-nefropati.
Det är en autoimmun sjukdom som innebär att man får en kronisk och progredierande inflammation i njurarna. Dessvärre finns ingen kurativ behandling och sjukdomen leder i förlängningen till att njurarna slutar fungera, vilket betyder att de enda behandlingsalternativen blir dialys och/eller transplantation. Behandlingsalternativen i dagsläget inskränker sig till symptomlindring samt antiinflammatoriska steroider. Således är det medicinska behovet stort av nya behandlingsalternativ, och det är där som Calliditas potentiellt kan bidra.
Bolaget har lyckats med att föra sin läkemedelskandidat Nefecon genom det smalaste nålsögat, fas-II studier, och förbereder nu inför en fas-III studie. Rekrytering till fas-III studien startar innevarande år. Nefecon är inte i sig ett nytt läkemedel (new medical entity). Det är ett nytt sätt att leverera den aktiva substansen budesonid, som sedan decennier finns som inhalation, suspension för nebulisator, tablett mm, till sitt målområde.
Det handlar alltså om drug delivery, och det som är unikt för Calliditas är att formuleringen ger, om den blir framgångsrik, en lokal effekt i den del av tunntarmen (ileum) där majoriteten av kroppens IgA producerande betaceller återfinns. Det är inte en kur, men det lindrar symptomen och kan bidra till att reducera intaget av den normala antiinflammatoriska behandlingen som utgörs av högdos steroider, som i sin tur har en hel del bieffekter, i synnerhet på lång sikt. Givet att det inte finns några vettiga behandlingsalternativ är chanserna goda att Nefecon kan nå en hög marknadsandel som komplement till steroidbehandling vid framgångsrik fas-III studie.
IgA nefropati är lyckligtvis ingen vanlig sjukdom, med 130 000-150 000 patienter i USA och 250 000 i Europa. Med så relativt få patienter kommer ett läkemedel inom terapiområdet att klassas som särläkemedel vilket ger en del fördelar för det utvecklande bolaget, inte minst vad gäller prissättningen. Calliditas har som mål att ta sin läkemedelskandidat genom fas-III för att därefter söka kommersialisering av preparatet, självständigt i USA och genom partners i Europa. Vidare hoppas bolaget kunna bredda läkemedlets ”label” till att omfatta närliggande sjukdomar.
Calliditas är dock inte ensamt om att utveckla läkemedel i området. I januari i år så fick det amerikanska bolaget Omeros godkännande från amerikanska FDA att inleda fas-III studier med sin kandidat OMS-721 som också fått orphan drug status. Det är dock en helt annan typ av läkemedel – en antikropp med antiinflammatoriska egenskaper. Det är inte en direkt konkurrent och om båda preparaten blir godkända är vår bedömning att det finns marknadsutrymme för båda. Bland annat då det inte är säkert att OMS-721 får godkännande för hela patientpopulationen eller en subgrupp (patienter med hög proteinuri).
Emissionen i samband med noteringen inbringade 650 Mkr före emissionskostnader samt en övertilldelningsoption som nyttjades nästan fullt ut, med ytterligare 89 Mkr. Sammantaget sattes knappt 47 procent av aktierna på börsen och med en uppgång från introduktionskursen på 45 kronor till cirka 50 kronor så värderas bolaget till ett totalt börsvärde om 1 750 Mkr.
Är det rimligt för ett bolag med ”ett skott på mål”? Tja, det är plus och minus med att ha en snäv pipeline. Nackdelen är högre risk. Men med en lyckad fas-II är det värsta passerat samtidigt som fokus på drug delivery med en känd aktiv substans ytterligare minskar risken. Det påverkar givetvis också prisbilden negativt, men med nästan 400 000 patienter i målmarknaderna samt det faktum att det handlar om en kronisk sjukdom så är det trots detta en mycket god marknad med uthålligt hög försäljningspotential. Och frånvaron av konkurrens är givetvis också ett plus.
Vidare så är särläkemedelsstatusen positivt och det faktum att det inte finns vettiga behandlingsalternativ innebär att tröskeln för godkännande inte är lika hög som för ett preparat där det finns bra befintliga läkemedel. Värdering utifrån nyckeltal blir inte relevant då bolaget inte har några intäkter. Men med låg forskningsrisk och låg finansiell risk tack vare den starka balansräkningen ser aktien attraktiv ut. Ägarlistan är dessutom bra med ett flertal tunga institutioner och duktige Max Mitteregger med hedgefonden Gladiator är en av ägarna tillsammans med exempelvis Bengt Julander, även han en erfaren och duktig investerare inom sektorn.
Vi ser uppsida i aktien och rådet blir köp, med brasklappen att risken är hög.