Coor kanske kan beskrivas bäst som specialister på det arbete som omger oss, och som man kanske inte tänker så mycket på: arbetsplats- och fastighetsservice. Det kallas generellt för facility management och omfattar alla de tjänster som får en fastighet och arbetsplats att fungera. Restauranger, service, renhållning med mera.
Det må förefalla som en ganska tråkig verksamhet, men det finns väldigt stora fördelar för såväl kunder som Coor. För ett bolag att ha egna vaktmästeri och restaurangtjänster är långt ifrån kärnverksamheten och för Coor som specialiserar inom området så finns skalfördelar och givetvis en större erfarenhet av tjänsterna.
Så kunder kan byta egna fasta kostnader mot något högre rörliga vilket är en stor fördel. Och för Coor är det en affärsmodell som innebär låg risk med långa kontrakt samtidigt som kapitalbindningen är låg.
Vidare så finns också lokala skalfördelar för Coor när man kan ta över en större andel av varje kunds verksamhet. I lokalt fackspråk kallas det “integrated facility management” så med mer omfattande kontrakt stiger lönsamheten, relativt att kanske bara driva ett eller ett par olika områden som exempelvis en personalmatsal eller lokalvård.
I Sverige är facility management ett hyggligt vanligt fenomen, men fortfarande långt ifrån den penetration som finns i flera andra europeiska länder, så det finns flera vägar till tillväxt för Coor.
En är att att öka penetrationen och ta över större andelar av kundernas verksamhet inom sina respektive områden och därtill genom att öka antalet kunder. Men visst, det handlar inte om tvåsiffrig tillväxt på denna stabila marknad, utan snarare om låga till mellanhöga ensiffriga belopp.
Därtill finns också geografisk tillväxt. Coor bedriver verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland, samt Belgien, Estland, Polen och Ungern. Sverige motsvarade 58 procent av den totala nettoomsättningen under det senaste tredje kvartalet 2017.
Verksamheten i Norge motsvarade 24 procent. Så det finns fortfarande en stor “slagsida” mot framför allt Sverige men även Norge. Det betyder att Sverige är en stabil hemmamarknad och att det finns expansionspotential i andra länder.
Dock så är det sannolikt så att det är en ganska trögrörlig marknad i och med att det handlar om långa kontrakt. Å andra sidan är det en transparent och priskänslig marknad så med ett konkurrenskraftigt erbjudande så finns alla chanser att vinna upphandlingar.
Om man ser till utvecklingen under tredje kvartalet 2017 så var siffrorna bra. Den organiska tillväxten var väldigt fina 7 procent (1) och lönsamheten var stabil med en ebita-marginal på 5,6 procent (5,6).
Kassaflödet var okej med en så kallad kassakonvertering på 85 procent vilket betyder att 85 procent av vinsten var “reda pengar”. Det är en hög nivå, men likväl något under bolagets mål på 90 procent. Nettoskulden i relation till (justerad) ebitda var 1,9x, vilket är helt okej. Det är inte lågt, men för ett bolag med stabila kassadflöden är det ändå en hygglig nivå.
Blickar man framåt så har Coor flera stora kontrakt som är på väg att utökas vilket borgar för en hygglig tillväxt även under 2018. Det enda frågetecknet är väl egentligen Norge där den organiska tillväxttakten var -1 procent.
Men givet starkare makroekonomiska utsikter i vårt västra grannland så är vi ändå hyggligt optimistiska var gäller den norska verksamheten. Ytterligare en intressant faktor är att lönsamheten är högst i Sverige, som också utgör med råge högst andel av omsättningen. Så sannolikt finns en skaleffekt där gradvis ökande volymer också kan vara en grogrund för stigande lönsamhet.
Konsensusprognosen är att Coor skall öka omsättningen med 4,8 procent under 2018, med en ebitda-marginal på 6,8 procent (6,7) och en rörelsemarginal (ebit) som faktiskt förväntas minska något, till 4,8 procent (5,1).
Det framstår som högst rimliga prognoser, och därför är rapportrisken låg vad gäller vinstestimaten. Det bör noteras att dessa prognoser sattes före de senaste förvärven som innebär att tillväxten blir än bättre.
Förvärven är intressanta och bolaget har helt klart finansiella muskler att genomföra dessa. Förvärvsmultiplarna framstår dock som något höga, även om bolaget menar att det finns avsevärda synergier att hämta.
Balansräkningen är okej med en goodwill som motsvarar 1,3x eget kapital och givet de starka kassaflödena i bolaget så förväntas nettoskulden minska till 1,3x ebitda. Det är lågt och innebär fortsatt förvärvsutrymme. Direktavkastningen är en bit över 5 procent.
Det enda man kan invända mot aktien är faktiskt värderingen. Givet ovanstående förutsättningar och aktuell dagskurs värderas Coor till ett p/e-tal på 14 för nästa år och rörelsen, justerat för nettoskulden, värderas till 12 gånger nästa års förväntade ebidta-resultat.
Det är högt. Så, rekommendationen i Coor blir något av en kantboll, men vi lutar ändå åt köp. En ocyklisk profil och fin direktavkastning lockar trots allt.
Värdepapper | Råd från Placera | Kurs vid publicering | Sedan publicering |
---|---|---|---|
Coor Service Management Holding | Köp | 67,40 | - |