Svensk teknik i världsklass

Krönika Spelbolaget Paradox notering på Stockholmsbörsen bjuder på innovativa och oväntade inslag. Notering via Pepins var ett av dem. Tencent som ägare ett annat.

Sverige är ett land byggd på ingenjörskonst och glädjande nog lever den än, om än i nya former. Klassisk verkstad transformerades in i telekombolag som erövrade världen och det teknologiska ledarskapet återfinns numer även i spelsektorn där lilla Sverige gjort ett ganska stort avtryck. Stort nog för svenska Paradox att attrahera intresse från ett av världens ledande internetbolag: Tencent.

Spelbolaget Paradox är på väg att noteras på Firsth North Premier den sista maj i år och har redan i noteringsprocessen tagit ett lite annorlunda grepp då bolaget valt att låta en knapp femtedel av aktierna fördelas via crowdfundingplattformen Pepins.

Crowdfunding är kanske inte vanligt men åtminstone en etablerad metod för kapitalanskaffning för mindre onoterade bolag och det är mig veterligen första gången som metoden används i samband med en notering på börsen, om än att det finns en del gränsfall med bolag som kan placera aktier i ett mer eller mindre löst nätverk av hugade spekulanter.

Valet att (bland annat) gå via Pepins var ett innovativt grepp som verkligen stack ut. Nu har Paradox åter lyckats skilja ut sig från mängden med en mycket ovanlig fågel i ägarlistan. Det är det kinesiska bolaget Tencent som valt att köpa 5 procent av Paradox.

Tencent är förmodligen okänt för många svenska investerare trots att det är ett av världens fem största internetbolag med ett börsvärde kring 1 600 miljarder kronor. Bolaget är verksamt inom media, underhållning, internet och kommunikation med en ganska spridd portfölj av bolag. Målet är att bygga en stor grupp kunder och korsförsälja olika tjänster inom gruppen och där är spel ett av naven tillsammans med sociala medier, e-handel och mycket annat.

Tencent är offensivt och så sent som i måndags skrev Wall Street Journal om att bolaget ligger i tidiga förhandlingar med japanska Softbank om att förvärva den senares andel i finska mobilspelsundret Supercell.

2013 gick Softbank in och köpte 51 procent av Supercell för 2,1 miljarder dollar och det är den andelen som det nu spekuleras kring. Supercell har bland annat utvecklat succéspelet Clash of Clans och har en stor spelarbas som precis som inom sociala medier utgör potentiella kunder.

Med diskussionen om Supercell som bakgrund blir Tencents val att investera verkligen en fjäder i hatten för Paradox då det är uppenbart att ett bolag som Tencent har resurser att investera i de ledande aktörerna inom olika nischer. Tencent är också ett bolag med god renommé så det är tryggt att påsta att det en en slipad köpare som kliver in.

Enligt Steven Ma, chef för Games Publishing på Tencent är ett av motiven med investeringen att komma in på marknaden för strategi och simulering, som är spelgenres med hög lojalitet och långa relationer samt att det finns en tro hos tencent om att det är en riktning som spelmarknaden kommer att röra sig mot.

För Paradox kan en sådan ägare ge tillgång till en stor potentiell målgrupp hos Tencents olika användare. För Paradox är Tencent helt klart en bra ägare att ha i ägarlistan.

Senast som svenska bolag inom tekniksektorn (eller någon sektor över huvud taget) attraherade stora internationella bolag som investerare var nog framför allt under it-boomen då exempelvis Cisco förvärvade Qeyton eller det mer branschnära exemplet med Electronic Arts förvärv av Digital Illusions samt Activisions förvärv av King. Så kanske är det åter så att Sverige åtminstone på spelmarknaden har nått riktigt långt fram.

Kanske är det också så att förvärven i framtiden inte enbart kommer att genomföras av amerikanska bolag utan att köparna i större utsträckning finns i öst. I fordonssektorn finns kända exempel men även inom hälsovårdssektorn har det dykt upp kinesiska investerare. Nu även i spelbranschen. Och mer är att vänta.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -