När aktiemarknaden är turbulent kan en korträntefond vara en attraktiv placering, och de brukar ses som en mindre riskfylld placeringen.
Spiltan Räntefond Sverige var den mest köpta fonden hos Avanza under föregående vecka. Det är en aktivt förvaltad korträntefond som placerar i räntepapper utgivna i svenska kronor. Förvaltningsavgiften ligger på 0,1 procent.
På ett år har Spiltan Räntefond Sverige stigit med 2,2 procent. Erik Brändström är en av förvaltarna.
”Vi vill att våra fonder ska vara så bra som möjligt i alla lägen och vår svenska räntefond har varit rätt så populär rätt så länge”, säger Erik Brändström.
Med senaste årens räntefall har avkastningen i räntefonder varit högre men samtidigt har avkastningen på lång sikt blivit lägre. Långa och korta räntefonder reagerar olika på ränteläget.
”När man investerar i en räntefond är det viktigt att skilja på olika räntefonder. Det som gör oss framgångsrika är att vi har ett flexibelt förvaltningsmandat som gör att vi kan skapa avkastning både i ränteuppgångar och i räntenedgångar”.
Nivåerna på räntorna har varit omdebatterade i och med de låga reporäntorna, inte bara i Sverige utan i många andra länder. USA har gång på gång skjutit på den väntade höjningen av räntan och det är först de senaste veckorna som obligationsräntorna börjat klättra. De korta räntorna pekar dock fortfarande nedåt.
Korträntefonder påverkas av naturliga skäl av centralbankernas agerande på mycket kort sikt och lämpar sig därför för mer kortsiktiga placeringar. Långräntefonder, eller obligationsfonder, sjunker i värde när räntan går upp. Nu när de långa räntorna har varit så extremt låga anser många att det inte finns så många andra riktningar att utvecklas mot än att stiga.
I den närmaste framtiden tror inte Erik Brändström på några betydande förändringar.
”Vår samlade bedömning är att räntorna kommer att fortsätta vara låga under en överskådlig framtid på ett till tre år. Förhoppningsvis kommer de stimulanser som genomförts ge effekt framöver i form av ökad efterfrågan och därmed stigande priser vilket i sin tur kommer leda till att de långa räntorna går upp”.
Ett alternativ till räntefonder kan dock vara att amortera på eventuella lån.
”Innan man köper en räntefond ska man se över sitt sparande – om man har lån kan det vara privatekonomisk effektivt att amortera på lånen. Det man bör fråga sig är: Hur mycket lån vill och klarar jag av att ha? Det är viktigt att alltid göra en bedömning över hela sin ekonomi inför alla sparbeslut”, säger Erik Brändström.