Den 27 januari låg kopparpriset på den lägsta nivån på fem år. Då kostade ett ton 5 369 dollar, jämfört med 10 123 dollar som högst under samma period. Men från årets lägsta nivå har priset stigit 13 procent.
Bidragande till det stora fallet fram till år har varit att flera gruvor öppnats under de senaste åren, samtidigt med en svagare konjunktur framförallt i Kina. Det skapade en situation med ett ökat utbud men minskad efterfrågan. Asien har stått för cirka 60 procent av den globala efterfrågan under senare år.
Även överskotten och därmed lagren har vuxit till sig, och även det bidragit till lägre priser. Under våren har trenden varit den motsatta och Rio Tinto, ett internationellt gruvbolag, spår att priset kommer att fortsätta återhämta sig till tidigare högre nivåer inom två år, istället för tidigare förutspådda tre-fyra år.
Strejker i flera koppargruvor har bidragit till en oro för att utbudet ska fortsätta minska och bidra till att överskottet fortsatt utraderas. I slutet av mars kom också nyheter om att Kinas kopparlager nu minskar.
För Boliden är det främst koppar och zink som utgör ryggraden i intjäningen. Det tidigare låga kopparpriset pressade bolagets aktie men efter att kopparpriset började stiga i början av året började också Bolidens kurs att stiga.
I slutet av april noterades Bolidens aktie över 200 kronor, den högsta nivån på 15 år.
Sparare som tror på återhämtning i kopparpriset men inte vill köpa koppar kan istället investera i gruvaktier. En tumregel är att utväxlingen är det dubbla mot kopparpriset, enligt Swedbank.
Josefin Strömberg