Finanskrisen närmar sig för Kina

Konjunktur Analytiker frågar sig inte om utan när Kina drabbas av en finanskris. Och de varnar för att den som investerat i landet måste vara beredd på en skakig framtid.

Lägre tillväxttakt, högre volatilitet och fallande konsumtion. Så ser läget ut i Kina i dag, samtidigt som landet har gott om politiska utmaningar. Utländska investerare har haft Kina som favoritland under många år, och landet har sannerligen visat på framgång. Men fler och fler analytiker börjar nu varna för en kommande finanskris i Kina.

Landets skulder har växt med 83 procent mellan 2007 och 2014. Den kinesiska regeringen har gett ett tydligt uppdrag till bankerna att låna ut pengar, och räntorna har hållits nere. Även Institute of New Economic Thinking, en tankesmedja på vänstersidan, har lyft fram problemen med Kinas enorma skuldberg.

"Kina har byggt upp en alldeles för stor tillverkningskapacitet genom överinvesteringar i stål- och cementföretag och ett enormt bostadsbyggande. I processen har landet skapat den största ansamling av osäkra fordringar i historien", skriver Richard Vague, knuten till tankesmedjan.

Samtidigt som skulderna snabbt stigit har löneutvecklingen varit tvåsiffrig per år för många, en utveckling som är ohållbar enligt många analytiker då produktivitetsutvecklingen inte hängt med. McKinsey spår att 2015 kommer innebära de lägsta löneökningarna på ett decennium i Kina.

"En övervägande del av befolkningen har sett en tvåsiffrig löneökning per år över de senaste tio åren, och minimilönen har fördubblats på fem år i många städer. Detta har skapat en förväntan att det helt enkelt är normalt att få så stora löneökningar varje år. Det är det inte", skriver McKinseys analytiker Gordon Orr i en kommentar.

Profetian är att kineserna snart kommer tappa tilltron till den ekonomiska utvecklingen.

"Färre kommer känna att det har ett jobb för livet, de flesta kommer få en långsammare löneutveckling, många fastigheter kommer falla i värde, och lägre räntor kommer få andra investeringsmöjligheter att framstå som mindre attraktiva."

I Kina har fastighetsmarknaden varit en nyckelfaktor till den ekonomiska tillväxten och bidragit med så mycket som 15 procent av BNP-tillväxten. Fastighetsmarknaden har dock sina framgångsår bakom sig och nu är många oroliga för fallande bostadspriser.

"Den avtagande tillväxten i Kina har lett till låga räntor för landets centralbank, vilket också sätter press på resterande centralbanker i Asien att även de hålla räntorna låga. Det blir en knepig situation för tillväxtländerna, speciellt om USA enligt planerna höjer räntan för första gången sedan 2006, då kapital kan komma att tas bort från tillväxtländerna”, skriver Wall Street Journals Tom Wright.

Steve Keen, professor i nationalekonomi och finans vid University of Western Sydney, är övertygad om att krisen kommer.

"Om vi tittar på den officiella statistiken, som underskattar problemen, kommer krisen att bli större än den i USA som började 2007. Statistiken här kommer från Bank of International Settlements och OECD, och de utesluter skuggbanksektorn i Kina, så de underskattar problemen. Men även när de underskattar är problemen fortfarande mycket stora."

JOSEFIN STRÖMBERG

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -