En vanlig aktiefond har normalt full exponering mot den marknad som fonden investerar i, vilket innebär att man som sparare får se värdet åka upp eller ned beroende på hur marknaden utvecklas.
Hedgefonderna har en annan sits där friare placeringsregler ger dem möjlighet att hantera svängningarna.
Placera har pratat med förvaltare i några av de hedgefonder som utvecklats bäst det senaste året. De delar med sig av sina kunskaper om hur man hanterar risken för en börsnedgång.
Ett råd är att investera i tillgångar som tenderar att inte röra sig i samma cykler som börsen. Ett annat är att blanka, det vill säga ta negativa positioner på förväntningar om att tillgången ska minska i värde.
"Eftersom många svenskar redan har ett stort direktägande i aktier är det en naturlig följd att i nästa fas investera i tillgångar som inte samvarierar med börsen", säger Carl Grevelius, marknadsansvarig på Rhenman & Partners Asset Management.
Henrik Rhenman, förvaltare av bolagets fond Rhenman Healthcare Eq L/S har på ett år stigit med 74 procent, varav en viss del kan förklaras av valutaeffekter. På ett år har dollarn stärkts mot kronan med 34 procent.
Men bakom framgången ligger inte bara valutaeffekter utan också en tydlig strategi. Det handlar om att blanka (gå kort) i bolag som är tydligt övervärderade.
”Vi skiljer oss från många andra hedgefonder då vi är relativt långa, vilket gör att vi inte är en traditionell hedgefond. Många tror att en hedgefond måste vara marknadsneutral, men det stämmer inte. Och vi är inte det. Den korta delen av portföljen står för cirka tio procent av bolaget, och då blankar vi enskilda papper som vi tror är övervärderade”, säger Henrik Rhenman.
Fonden investerar i hälsosektorn som den senaste tiden har skjutit i höjden. Men trots en kraftig uppgång är han inte orolig.
”Chefen för amerikanska centralbanken Federal Reserve, Janet Yellen, sa för ett år sedan att bioteknikföretag var övervärderade. Men sedan dess har de ökat i värde med 50 procent. Många som uttalar sig vet inte vad de pratar om. Det finns alltid en risk när det går snabbt men faktum kvarstår att det finns väldigt många bra bolag som fortfarande är väl underbyggda värderingsmässigt”.
Inte heller Hans-Olov Bornemann, förvaltare på SEB Asset Selection och SEB Asset Selection Opportunistic är orolig. Fonderna hanterar marknadssituationen genom att behålla långa positioner i aktiemarknaden, obligationsmarknaden och amerikanska dollarn så länge tillgångspriserna fortsätter att öka. SEB Asset Selection Opportunistic har ökat med 62,7 procent i värde på ett år.
"I själva vändningsskedet när tillgångspriserna börjar sjunka kommer våra fonder att förlora pengar, men därefter kommer de att ha goda möjligheter att tjäna betydande pengar på en marknadsnedgång. Genom att blanka har våra fonder lika goda möjligheter att tjäna pengar på börsnedgångar som på börsuppgångar", säger Hans-Olov Bornemann.
Anders Holst är en av fem förvaltare på fonden Lynx, en fond som enligt den senaste officiella värdeberäkningen stigit med 46,9 procent på ett år.
"Vi har huvudsakligen professionella investerare som kunder, men som privatsparare ställs man inför samma typ av problem: Hur bygger man en portfölj som klarar olika marknadsförhållanden och inte lider av stora förluster när börsen går ner? Här kan Lynx och andra hedgefonder vara en bra byggstenar för att diversifiera portföljen", säger han.
Vad gäller långsiktig strategi använder Lynx kvantitativa modeller för att identifiera trender och mönster på de finansiella marknaderna.
"Vi tittar alltså inte på bolagens vinster. Prisrörelserna på råvaror, valutor och räntor är lika viktiga som aktiebörsernas utveckling", säger Anders Holst.
JOSEFIN STRÖMBERG