Det handlar framförallt om avdrag för så kallade förbättringsarbeten på bostaden. Det kan handla om reparationer och renovering, nybyggen på tomten eller grundförbättringar typ nya vitvaror.
”Det här brukar vara det jobbigaste, vilka utgifter man får ta med och inte. Reglerna är lite komplicerade”, säger Susanne Persson, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Vad som är nybyggnad och tillbyggnad brukar vara ganska självklart. Men i samband med renoveringar är gränserna mer flytande.
”Det handlar ofta om vad som är en ombyggnad och vad som är reparation. Dessutom måste bostaden vara i bättre skick när man säljer den än när man köpte för att det ska gå att göra avdrag. Man måste helt enkelt göra egna värderingar, och då är det lätt att det blir fel”.
Skatteverket har svårt att ge en hundraprocentig vägledning, då det handlar om bedömningar av exempelvis slitage på bostaden. Men det går att ta hjälp av sajter på nätet genom att googla på livslängdsuppgifter på olika byggnadsdelar.
Är man osäker bör man lämna med ett brev med upplysningar med deklarationen, och berätta vad som har gjorts, för att inte riskera att få skattetillägg.
Förbättringsavdragen i deklarationen har ökat markant de senaste åren – och därmed också antalet felaktiga försök till avdrag.
”En möjlig förklaring till att det blir vanligare är rot-avdraget, som gör att fler renoverar och bygger till. Det innebär inte att folk medvetet försöker få avdrag som man inte har rätt till, utan just om att många inte förstått reglerna”, säger Susanne Persson.
Därför extragranskas bostadsförsäljningarna i årets deklarationer, med särskilt fokus på avdrag för förbättringar.
”Vi gör alltid kontroller men genomför också en särskild satsning just i år. Det är ett sätt för oss att kunna tala om för våra styrande att reglerna kanske är alldeles för krångliga”.
En kvarts miljon personer ska deklarera bostadsförsäljningar i år. Om affären har gjorts med vinst ska den skattas med 22 procent. Men köper man en ny permanentbostad går det att få uppskov med beskattningen upp till ett tak på 1 450 000 kronor. Då skattas i stället det totala beloppet med cirka 0,5 procent varje år.
För att få uppskov måste den nya bostaden köpas tidigast året före och senast året efter försäljningen. Dessutom måste man flytta in och bosätta sig på den nya adressen senast i maj det andra året efter försäljningen. Den som flyttar in senare än så kan få preliminärt uppskov i upp ett år – därefter börjar vinsten skattas.
”Det enkla rådet är att titta igenom ordentligt vilka regler som gäller. Det är mycket datum”, säger Susanne Persson.
Som vanligt rekommenderar Skatteverket att deklarationen görs i e-tjänsten. Särskilt försäljningar av bostadsrätter förenklas väsentligt.
”Det är så lite man behöver göra själv, man slipper summera och göra uträkningar och kan spara väldigt mycket tid. Det enda som behöver läggas till i efterhand är avdragen för förbättringsutgifterna”.
RICKARD FREDÉN