Fyra av tio hushåll kommer inte att vilja belåna sig mer än till hälften av bostadens pris efter att amorteringskravet träder i kraft den 1 augusti, enligt en undersökning som SBAB har gjort.
"Att så pass många hushåll kommer att undvika belåning över 50 procent antyder att bostadsmarknaden kan komma att se annorlunda ut i höst med lägre omsättning och minskat pristryck i de dyrare segmenten", säger Tor Borg, chefsekonom SBAB, i en kommentar.
Amorteringskraven innebär att alla nya bolån ska amorteras med 2 procent per år ner till en belåningsgrad på 70 procent, därefter med 1 procent årligen ner till 50 procents belåningsgrad.
Skillnaden från i dag är alltså att hushållen måste fortsätta amortera på sina lån också under 70 procentsnivån.
Ett genomsnittligt småhus i Stockholmsområdet som är belånat till 85 procent kommer från och med augusti att kosta drygt 7 500 kronor per månad i amorteringar. I hela landet blir genomsnittet drygt 4 200 kronor. Belopp som många bostadsköpare alltså tycker är för höga.
Enligt SBAB kommer hushållen, som en direkt konsekvens av amorteringskravet, i stället att fokusera på billigare objekt som innebär lägre belåningsgrader och lägre amorteringsbelopp.
Rickard Fredén