År 2013 har med alla mått mätt varit ett turbulent år för oljebolaget PA Resources. I mitten av maj fick dåvarande vd Bo Askvik lämna med omedelbar verkan. Det borde enligt vår mening skett långt tidigare.
Han har genom åren gjort sig känd för orealistiska prognoser samt en yvig strategi för bolaget. Efter en interimslösning på vd posten tillträdde Mark McAllister tjänsten 1 oktober i år. Förhoppningsvis innebär det en renodlad strategi. McAllister har lång erfarenhet från olika positioner inom den internationella olje- och gasindustrin.
Under sommaren avslutades en företrädesemission som tillförde företaget 891 miljoner kronor. I samband med emissionen klev Gunvor Group upp till närmare 50 procent av antalet aktier och röster. Även familjen Lundin passade på att köpa in sig i bolaget med en ägarandel på 9,7 procent.
Gunvor Group har genom åren utvecklats från ett renodlat oljehandelsföretag till att nu även ha ägarintressen i raffinaderier, pipelines, oljedepåer, kolgruvor samt oljeföretag.
Det finns sedan tidigare kopplingar mellan Gunvor Group, som ägs av Torbjörn Törnqvist, och familjen Lundin. Gunvor Group äger 14,7 procent av Laganskyblocket i Kaspiska havet. Förutom Lundin är det ryska oljeföretaget Rosneft delägare i blocket. Under året har PA Resources farmat ut 70 procent av sina tunisiska tillgångar till Lundinkontrollerade EnQuest, ytterligare en koppling mellan PA Resources och familjen Lundin.
I september genomfördes en obligationsemission på 1 miljard kronor. Styrelsen i PA Resources har identifierat ett totalt kapitalbehov som inkluderar låneförfall, räntebetalningar och bindande investeringsåtaganden om minst 1,7 miljarder kronor fram till och med den 31 december 2014.
Det finns anledning att påminna om att företaget gjorde två aktieemissioner så sent som i januari i år. Konvertibelägarna har bytt till aktier vilket tillförde 968 miljoner kronor. Vidare gjordes en garanterad företrädesemission som tillförde ytterligare 705 miljoner kronor före emissionskostnader.
Totalt har företaget bara i år plockat in cirka 2,5 miljarder kronor i nyemissioner. Jämför med nuvarande marknadsvärde på cirka 1 miljard kronor – det har varit ytterligare ett mardrömsår för aktieägarna. Finansieringen är efter emissionerna säkerställd till och med slutet av år 2014. Om inte företaget lyckas sälja delar av de ägda licenserna kommer vi sannolikt att få se ännu en nyemission om ett år.
Det pågår för närvarande en strategisk översyn av verksamheten, vilken förväntas vara slutförd under det första kvartalet nästa år. Med stor sannolikhet kommer översynen att mynna ut i att verksamheten koncentreras till Afrika medan verksamheten i Nordsjön säljs.
Förhoppningsvis kommer alla surdegar att rensas ur bolaget för att ge utrymme till nystart nästa år. Under årets tredje kvartal togs samtliga kostnader för nedstängningen av Azurite-fältet i Republiken Kongo, totalt 469 miljoner kronor,.
Totalt har årets första nio månader belastats med 792 miljoner kronor i engångskostnader efter skatt. Under 2012 gjorde PA Resources nedskrivningar på närmare 16 miljarder kronor. Resultatet efter skatt för årets första månader blev en förlust 817 miljoner kronor. Justerat för engångskostnader var nettoförlusten måttliga 25 miljoner kronor de första tre kvartalen.
Företagets produktionssiffror för november som publicerades den 6 december visar på en fallande produktion jämfört med oktober. Dagsproduktionen låg på 2 600 fat per dag i Västafrika samt 500 fat per dag i Nordafrika. Totalt uppgick produktionen till 3 100 fat per dag. Motsvarande siffra för oktober var 4 000 fat samt 4 600 fat i genomsnitt för årets första 11 månader.
Att produktionskurvan pekar nedåt hänger i allt väsentligt samman med att produktionen vid Azuritefältet upphörde den 1 november.
När vi höjde rekommendationen till spekulativt köp den 7 juni så var det i förhoppning om att ny ledning och nya huvudägare skulle få rätsida på verksamheten, vilket ännu inte skett. Tvärtom har kursen därefter backat drygt 30 procent viket innebär att aktien nu handlas på rekordlåga nivåer.
Bidragande har naturligtvis varit det oväntat stora nedskrivningsbehovet. Om nya nedskrivningar dyker upp är självfallet omöjligt för en utomstående att sia om.
Vad vi sannolikt kommer att få se under nästa år är att licenserna i Nordsjön helt eller delvis säljs eller farmas ut, vilket marknaden skulle uppfatta som positivt. Här pågår förhandlingar om en utfarmming av fyndigheterna i danska Nordsjön. Genomförs affären kommer PA Resources andel att minska från 64 till 24 procent.
Det som stör är risken för ytterligare nedskrivningsbehov, liksom risken för ytterligare nyemissioner. På den positiva sidan finns en ny ledning i företaget. Den kanske mest positiva faktorn är dock ägarsidan.
Jag är övertygad om att Gunvor Group och familjen Lundin gjort en grundlig genomgång av bolaget innan de storinvesterade i bolaget. Och att de är allt annat än nöjda med sina placeringar så här långt. Att ha två kapitalstarka huvudägare är självfallet en styrka. Familjen Lundin har dessutom genom åren visat sig mycket skickliga då det gäller att få fram lönsamma oljeföretag.
Det kan inte heller uteslutas att vi framöver kommer att få se ett samarbete mellan PA Resources och Lundinbolaget Africa Oil. Det är inte heller helt osannolikt att vi får se ett bud på bolaget från de båda huvudägarna.
Att göra en resultatprognos för de närmaste åren är inte möjlig och vi kommer sannolikt få se stora förändringar i koncernstrukturen det kommande året. Vi avstår därmed med att ge någon resultatprognos.
Sammanfattningsvis behåller vi vår spekulativa köprekommendation. Vi vet att familjen Lundin brukar träffa rätt i sina investeringar men det bör återigen poängteras att risken i den här aktien är väsentligt högre än normalt.