Det är bara att konstatera att resultatet för det delade räkenskapsårets andra kvartal var en besvikelse. Försäljningen på 2 443 miljoner kronor var 5 procent lägre än förväntat. Marginalerna har också försämrats kraftigt vilket medförde att rörelseresultatet på 304 miljoner kronor var hela 28 procent lägre än vad marknaden förväntat sig.
Jämfört med motsvarande kvartal föregående räkenskapsår minskade resultatet med 24 procent.
Allt var dock inte nattsvart i rapporten. Orderingången, i lokal valuta, ökade 10. Valutajusterat uppgick ökningen till 4 procent. Region EMEA uppvisade en ökning med 32 procent.
På den nordamerikanska marknaden ökade orderingången med 21 procent i lokal valuta. I regionen Asien och Stillahavsregionen sjönk den men det ska ses mot bakgrund av att företaget hade ett mycket starkt kvartal i regionen motsvarande kvartal föregående räkenskapsår samt en ofördelaktig valutautveckling för den japanska yenen mot den svenska kronan.
En ytterligare variabel att ta hänsyn till är företagets produktmix. Försäljningen av högmarginalprodukten Gammaknivenhar varit lägre, vilket påverkat marginalerna negativt. Här förväntar sig företaget en ökning under räkenskapsårets andra hälft vilket kommer att förbättra marginalerna.
Räknat på de första sex månaderna sjönk orderingången med 2 procent till 5 128 miljoner kronor. I lokal valuta ökade dock orderingången med 5 procent. Jämfört med samma period föregående räkenskapsår minskade rörelseresultatet med 113 miljoner kronor.
Merparten av försämringen förklaras dock av negativa valutaeffekter på 90 miljoner kronor. Här är det framför allt utveckingen för den japanska yenen som pressat resultatet.
På den negativa sida återfinns även den skatt på medicinsk utrustning som införts i USA. Skatten uppgår till drygt 2 procent och är en del i finansieringen av Obama Care, det vill säga den amerikanska sjukvårdsreformen.
I ett längre perspektiv ser vi positivt på den amerikanska sjukvårdsreformen. Vi bedömer att den kan öka efterfrågan på Elektas produkter i USA, vilket med råge kan kompensera för den extra skatten.
Det bör i sammanhanget noteras att orderboken ökade med 21 procent i USA under det andra kvartalet, vilket var en högre tillväxt än marknaden som helhet. Det finns med andra ord skäl att vara optimistisk för den amerikanska marknaden, trots den nyligen införda skatten.
Vd Tomas Puusepp håller kvar vid den tidigare lämnade prognosen för verksamhetsåret 2013/14. Prognosen innebär att såväl omsättning som rörelseresultat förväntas öka med 10 procent jämfört med året innan.
Det är dock viktigt att notera att den lämnade prognosen avser förändringar i lokal valuta. Negativa valutaeffekter kommer sannolikt att medföra att vi snarare får se en ökning av rörelseresultatet i svenska kronor på omkring 5 procent.
Enligt SME Direkt förväntar sig marknaden om omsättningsökning på 9 procent för innevarande räkenskapsår (i kronor) samt en resultattillväxt på knappt 6 procent. Nuvarande prognos känns därmed rimlig och vi bör med andra ord inte få se mer än smärre prognosjusteringar på helårsprognosen.
P/e-talet hamnar på 25 för innevarande räkenskapsår som avslutas den sista april 2014. Räknat på prognoserna för de påföljande två räkenskapsåren hamnar p/e-talet på 20 respektive 17.
Om vi tittar på balansräkningen är den i hyfsat skick. Soliditeten uppgick vid utgången till 37 procent samtidigt som nettoskulden uppgick till cirka 3,25 miljarder kronor. Enligt vår mening finns det inte utrymme för något större förvärv det närmaste åren, lönsamhetstillväxten ska därmed ske i den befintliga företagsstrukturen.
Vi ser få triggers för aktiekursen inom vår placeringshorisont på tre-sex månader. I sektorn fortsätter vi att föredra Getinge som med ett p/e-tal på 15 ,oaktat dagens miljardförvärv, framstår som mer attraktiv.
Vi ser framför oss en sidledes kursutveckling för Elekta-aktien den närmaste tiden och upprepar därmed vår neutrala rekommendation.
Värdepapper | Råd från Placera | Kurs vid publicering | Sedan publicering |
---|---|---|---|
Elekta B | Neutral | 91,95 | - |