Bure är inte vårt val

Aktieanalys Bures rapport fick ingen att lyfta på ögonbrynen. Substansvärdet har i stort sett utvecklas som index hittills i år. I brist på bättre alternativ fortsätter investmentbolaget att göra aktieåterköp. Vi räknar inte med några större överraskningar närmaste kvartalen.

Investmentbolaget Bures portföljbolag visade en blandad utveckling under kvartalet. Vi ser inte att de noterade innehaven kommer att utvecklas starkare än marknaden de kommande kvartalen. Även bland de onoterade innehaven finns frågetecken vad avser lönsamheten.

Mot detta kan ställas en relativt hög substansrabatt, aktieåterköp samt en stor nettokassa. Sammantaget landar vi på neutral rekommendation.

Investmentbolaget Bure redovisade ett substansvärde på 32,35 kronor per aktie vid utgången av årets tredje kvartal. Justerat för utdelning har därmed substansvärdet ökat med 21,4 procent under året, vilket är marginellt högre än utvecklingen för Six return index.

Bolaget består i dagsläget av fem noterade innehav, tre onoterade samt en rejäl nettokassa. Värdet på de fem noterade bolagen är per idag drygt 1,3 miljarder kronor.

Värdemässigt dominerar Vitrolife samt Micronic Mydata med ett portföljvärde på 480 respektive 469 miljoner kronor vardera. Tillsammans svarar de för cirka 72 procent av Bures noterade innehav.

Vitrolife (ägarandel 28,8 procent), som tillverkar produkter för fertilitetsbehandling, har haft en stark utveckling under året. För årets nio första månader ökade resultatet före skatt från 38 till 57,8 miljoner kronor. Resultatutvecklingen har accelererat under årets tredje kvartal då resultatet ökade med 72 procent till 23,2 miljoner kronor.

Micronic Mydata (ägarandel 38 procent), som tillverkar laserbaserade mönsterritare för fotomasker, redovisade ett resultat före skatt på 9,3 miljoner kronor. Justerat för engångsposter var motsvarande resultat för det tredje kvartalet 2012 en förlust på 10,2 miljoner kronor. För årets första nio månader redovisades dock en förlust på 10 miljoner kronor.

Omsättningen föll däremot med 20 procent jämfört med föregående år. Merparten av den förbättring som Micronic uppvisade under kvartalet är hänförbar till kostnadsrationaliseringar snarare än som en effekt av en bättre marknad.

Övriga noterade bolag består av MedCap (ägarandel 22,1 procent), ett private equity bolag som investerar i företag verksamma inom life science.  Resultatet för årets första nio månader uppgick till 7,6 miljoner kronor vilket var en nedgång med 16 procent jämfört med år 2012.

Kontraktstillverkaren Partnertech (ägarandel 43 procent) har vänt den negativa resultattrenden och gjorde ett resultat på 10,7 miljoner kronor för årets tredje kvartal vilket i det närmaste var en fördubbling jämfört med föregående år.

Xvivo Perfusion (ägarrandel 26,3 procent), verksamt inom medicinteknik, vände föregående års förlust på 1,9 miljoner kronor till en vinst på 2,2 miljoner kronor för årets tredje kvartal.

De onoterade innehaven utgörs av Investment AB Bure (ägarandel 100 procent), Mercuri International (ägarandel 99,1 procent,) samt Theducation (ägarandel 79,8 procent).

Investment AB Bure som äger och ansvarar för uthyrning av lok, redovisade ett resultat före skatt på 5,1 miljoner kronor vilket kan jämföras med en förlust på 1,4 miljoner kronor för motsvarande kvartal år 2012.

Konsult och utbildningsföretaget Mercuri hade det fortsatt motigt under årets tredje kvartal. Förlusten uppgick till 14,8 miljoner kronor, vilket i och för sig var 5 miljoner kronor bättre än under det tredje kvartalet 2012.

Skolföretaget Theductation redovisade ett resultat på 3,5 miljoner kronor för kvartalet men för årets första nio månader gick företaget back med 2,1 miljoner kronor.

Bure fick i samband med årets bolagsstämma ett mandat att återköpa maximalt 10 procent av antalet utestående aktier. Per dagens dato har drygt 5 miljoner aktier återköpts, vilket motsvarar 6,2 procent av antalet aktier.

Investmentbolaget har därmed möjlighet att återköpa ytterligare omkring 3 miljoner aktier fram till och med nästa bolagsstämma. Återköpen kommer att utgöra ett kursskydd. Personligen ser jag dock återköp i ett investmentbolag som ett svaghetstecken. Ledningen i bolaget signalerar att man i princip inte har några intressanta investeringsalternativ i sikte.

Vid nuvarande börskurs värderas Bure till en substansrabatt på cirka 22 procent. Om vi jämför med övriga investmentbolag på börsen så är rabatten något högre än för Industrivärden, Latour och Kinnevik. Jämfört med East Capital Explorer och Investor som handlas med cirka 30 procents substansrabatt har Bure en högre värdering.

Värderingsmässigt ligger Bure på en substansratt som vi anser vara rimlig. Företaget har en urstark balansräkning, nettokassan uppgick vid utgången av kvartalet till 609 miljoner kronor samtidigt som soliditeten har ökat till 89 procent.

Det finns med andra ord gott om finansiellt utrymme till både aktieåterköp och en rejäl extrautdelning för innevarande år. Alternativt har företaget ett rejält handlingsutrymme för ytterligare förvärv.

Trots en relativt hög substansrabatt samt en stor nettokassa nöjer vi oss med en neutral rekommendation på aktien. Skälet är att vi anser att de noterade portföljbolag som finns i företaget inte tillhör den kategori bolag som kommer att utvecklas starkare än aktiemarknaden de kommande kvartalen.

Ett ytterligare frågetecken är värdet på Mercuri International. Innehavet är bokfört till 135 miljoner kronor, om inte den negativa resultattrenden vänds finns det med andra ord risk för en nedskrivning av värdet kommer att behövas.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bure Equity Neutral 25,40 -
Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -