Det var med alla mått mätt ett mycket starkt resultat som nätverksvideoföretagets vd Ray Mauritsson levererade för årets tredje kvartal. Marknaden hade, enligt SME Direkt, förväntat sig ett resultat på 226 miljoner kronor för de första nio månaderna, utfallet blev 258 miljoner kronor, vilket var 14 procent högre än förväntat.
Jämfört med motsvarande kvartal år 2012 steg omsättningen 23 procent till 1 322 miljoner kronor. I lokala valutor var ökningen 27 procent. Rörelseresultatet ökade med 90 miljoner kronor jämfört med föregående år. Det bör i sammanhanget nämnas att valutaeffekter påverkat resultatet negativt med 19 miljoner kronor för kvartalet.
Under perioden har företaget lyckats förbättra lönsamheten väsentligt jämfört med föregående år. Rörelsemarginalen förbättrades till 19,5 procent under det tredje kvartalet, vilket kan jämföras med 15,6 procent för motsvarande period år 2012.
Samtliga tre regioner visade en stark tillväxt under kvartalet. Den största marknaden, Americas som svarade för 49 procent av försäljningen ökade omsättningen med 21 procent i lokal valuta. EMEA, som stod för 39 procent av faktureringen, ökade försäljningen med 33 procent. Den starkaste tillväxten återfanns i det geografiska området Asia med en tillväxt i lokal valuta på 39 procent.
Axis uppger att den underliggande tillväxten ligger kvar på samma nivå som under det första halvåret. Under det tredje kvartalet har lanseringen av nya produkter varit fortsatt hög. De nya produkter som lyfts fram i rapporten är passagekontroll samt flera nya produkter inom nätverksvideo.
På den negativa sidan finns den globala finansiella osäkerheten, vilket har påverkat tillväxttakten. Den långsiktiga årliga tillväxtpotentialen för nätverksvideomarknaden uppges till 20-25 procent, vilket är samma prognos som företaget tidigare lämnat.
Det finns med andra ord all anledning att anta att företaget även framöver kommer att kunna uppvisa en mycket stark tillväxt. Vår bedömning är att den största tillväxtpotentialen återfinns inom mindre installationer.
Större installationer har ett försäljningspris på cirka 500 dollar per kamera med en genomsnittlig storlek på 150-200 kameror, vilket ger ett genomsnittligt ordervärde på knappt 600 000 kronor. För mindre installationer är priset lägre per kamera samt antalet kameror i genomsnitt omkring 30 stycken, vilket ger ett ordervärde på runt 60 000 kronor.
Frågetecknet är om Axis lyckas behålla de höga marginalerna även på mindre installationer. Svaret på detta har vi om ett par kvartal.
Om vi ser på de olika geografiska områdena är Asien den marknad som har störst tillväxtpotential. Under årets tredje kvartal uppgick försäljningen till 158 miljoner kronor i regionen, vilket kan jämföras med 653 miljoner kronor för regionen Americas. Det finns med andra ord en stor tillväxtpotential i Asien.
Snabbväxande företag brukar ofta ha en svag balansräkning men här utgör Axis ett lysande undantag. Likvida medel uppgick vid utgången av kvartalet till 393 miljoner kronor. Nettoskulden var vid samma tid 393 miljoner kronor och soliditeten uppgick till 41 procent. Balansräkningen ger därmed utrymme att växa både organiskt och via förvärv utan att be aktieägarna om ytterligare pengar.
De prognoser som nu ligger i marknaden indikerar ett resultat på 7,30 kronor per aktie för innevarande år, 9,09 kronor för år 2014 samt 10,77 kronor för år 2015.
P/e-talen hamnar därmed kring 29, 23 respektive 20 för de kommande tre åren. Det är dock rimligt att anta att marknadens prognoser kommer att justeras upp med minst 10 procent för åren 2014 samt 2015.
En gammal tumregel är att tillväxtföretag skall värderas till ett p/e-tal som är lika med den årliga tillväxten. Ur det perspektivet finns det fortsatt kurspotential i aktien. Det som imponerar är att Axis lyckats kombinera en hög tillväxttakt med hög lönsamhet, något som är relativt ovanligt bland tillväxtföretag.
Axis är ett företag som historiskt blandat starka rapporter med svaga. Kursutvecklingen är därför svår att förutse på några kvartals sikt och risken därmed lite högre än i många andra bolag av liknande storlek. Om vi ser på sektorn i helhet är Axis bland de högst värderade företagen, något som vi ändå anser vara berättigat.
Vår bedömning är att Axis har mer att ge kursmässigt. För de närmaste månaderna gör vi bedömningen att aktien kommer att utvecklas bättre än index. Vår rekommendation blir därmed köp.