Jordbävningen i Japan var ytterligare ett av raden av de problem som de finansiella marknaderna under senare tid drabbats av. Sedan tidigare har vi skuldsituationen inom Euro-området. Upplopp i länder som Libyen, Egypten och Tunisien samt farhågor om att dessa upplopp skall sprida sig till mer oljerika länder i regionen.
Katastrofen i Japan har naturligtvis en djupt tragisk inverkan på alla de människor som drabbats, dels genom att många mist sina nära och kära samt sett sina hem förstöras. Ur ett rent krasst ekonomiskt perspektiv kommer händelseutvecklingen i Japan inte att ha någon större betydelse för den globala ekonomin i ett perspektiv på 2-3 kvartal, snarare tvärtom.
En sak som vi kan vara alldeles övertygade om är att Japan i rekordfart kommer att återuppbygga de raserade områdena. Med stor sannolikhet kommer detta att medföra stigande priser och därmed lönsamhet för till exempel stål- och metallföretag världen över.
När vi tittar på kursutvecklingen de senaste dagarna är det viktigt att försöka bena ut vad som är logik och vad som är panik. Jag vill påstå att det vi sett på börser runt om i världen de senaste dagarna är 90 procent panik och 10 procent logik.
Man kan dra paralleller till vad som hände efter den stora jordbävningen i Kobe år 1995. Tokyobörsen återhämtade sig då på en vecka. Man skall ha i minnet att Kobe är en betydligt viktigare del av landet sett till BNP än vad Tohokuregionen är, låt vara att situationen för kärnkraftverken gör förra veckans jordskalv mer dramatisk än Kobe. Även efter den stora kärnkraftsolyckan i Tjernobyl år 1986 återhämtade sig världens börser på en vecka.
Efter ett kursfall på över 16 procent på 2 dagar har Tokyobörsen, när detta skrivs stigit med närmare 6 procent. Det verkar med andra ord som om vi kommer att få en liknande utveckling på världens börser även efter denna katastrof.
Om vi tar en titt på vilka aktier som tillhörde förlorarna på tisdagens Stockholmsbörs är det svårt att se något mönster, och i många fall saknas koppling helt till det som nu sker i Japan.
En av de största förlorarna var PSI Group som tillhandahåller säkerhetssystem bland annat för dagligvaruhandeln. På förlorarlistan återfinns även företag som MTG, Kabe, skogsföretag, gruvföretag, företag inriktade helt och hållet mot svensk konsumtion och kanske mest förvånande, oljeföretag.
Ett rimligt antagande är att delar av Japans energibehov kommer att växlas över från kärnkraft till olja, vilket på något kvartals sikt borde vara positivt för oljeindustrin. Detsamma gäller även för gruv- och metallföretag samt stålindustrin. Det kommer att krävas mycket stora kvantiteter av stål- och metaller för att återuppbygga det som nu förstörts. Räkna därför med ett stigande kapacitetsutnyttjande för till exempel stålindustrin.
Vad blir då vårt råd till våra läsare? Genom att titta på historien kan man skapa sig en bild av framtiden. Vår bedömning är därmed att världens börser kommer att återhämta sig relativt snabbt. Det finns med andra ord ingen anledning att sälja av aktier i panik, tvärtom skapar de senaste dagarnas kursfall köpläge.