Svenska bolag går bra, men det medför inte nödvändigtvis en uppgång på Stockholmsbörsen, vilket vi vi fick skåda under sommarmånaderna. Som en våt filt över börsen ligger makroekonomisk statistik, så som besked om amerikansk bostads- och arbetsmarknad, inköpschefsindex i Kina eller detaljhandeln i Tyskland . Det är just mer av sådan statistik som presenteras de närmaste veckorna.
"Denna vecka är en riktig thriller. Mycket kommer att avgöras", sa Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank, som tillsammans med Pekka Kääntä, makrostrateg på Länsförsäkringar, utgjorde den makropanel som gästade Placerakvällen på Norra Latin Stockholm City Conference Center på tisdagskvällen.
Samtliga av Placerakvällens inbjudna experter höll med om det påståendet.
"Just nu är det mycket makrofokus, och den statistik som hittills har kommit in har inte varit bra. Något måste hända för att allt ska stabiliseras. Gör det inte det snart så har vi en double-dip. Kraschar den svenska börsen så är det på grund av det", sa Ann Grevelius, som i 20 år arbetat med den svenska aktieförvaltningen inom Handelsbanken, men som sedan i våras återfinns på samma position inom SEB.
Både Cecilia Hermansson och Pekka Kääntä anser dock att läget i världskonjunkturen inte är så illa som det spekuleras i.
"Alla placerare har reserverat sig för nedgångar och flytt börsen för att ta positioner i räntepapper. Marknaden för räntor och obligationer är numera överköpt. Men ekonomin ser inte så dålig ut som räntemarknaden har spekulerat i", sa Pekka Kääntä.
Johan Thorén, förvaltare på Strand Kapitalförvaltning, tycker inte heller att det ser så illa ut som många befarar. Han anser att man ska ha i åtanke att börsen inte pressas ned för att bolag nödvändigtvis går dåligt - utan för att institutionella investerare runt om i världen med en negativ syn på det ekonomiska läget bestämmer sig för att sälja av aktier, vilket pressar börsen. Det var vad som skedde under sommaren.
"Investerare både i Sverige och internationellt är väldigt pessimistiska. Det är idel negativa tongångar. Flertalet tror på en double-dip, och därför har aktier sålts av de senaste månaderna. Det genererar utmärkta köptillfällen. Makrostatistiken kommer att flöda in de närmaste veckorna. Är den dålig - köp", uppmanade Johan Thorén, som anser att börsen redan nu är lågt värderad.
Han tipsar att man som aktiesparare ska titta på var i konjunkturcykeln företagen befinner sig. Uniflex, bemanningsföretaget som hyr ut personal till verkstad, bygg och industrier, är en av hans favoritaktier just nu.
"Bolaget når rekordresultat. Även andra bemanningsföretag som Poolia och Proffice är heta nu. Lastbilsindustrin lär vi få vänta lite längre på, men den har några fina år framför sig. Även företag som skor sig på inhemsk konsumtion, som Kappahl, är intressanta", tycker Johan Thorén.
En aktie som ligger bra till hos såväl Johan Thorén som Ann Grevelius och Simon Blecher, förvaltare på HQ Fonder, är Electrolux.
"Electrolux är ett bolag som år efter år levererar. Bolaget har stor försäljning gentemot USA, och där finns exempelvis just nu en puckel av kylskåp som behöver bytas ut. När halvåret är slut kommer dessutom skulder som Electrolux tidigare haft att vara borta", sa Simon Blecher, som även tror att stora utdelningar i Electrolux är att vänta.
Ann Grevelius blottade sin nyvunna kärlek för bildelsindustrin.
"Autoliv och Mekonomen är bra bolag att ha i portföljen. Autoliv är duktiga på att flytta fram sina positioner, de skapar värde år efter år och växer dessutom kraftigt på tillväxtmarknaderna. Mekonomen är ett bolag som driver förändringen i sin bransch, som har en bra balansräkning och bra direktavkastning. Många säger att aktien är dyr, men jag tycker inte det."
Hon är relativt positiv i sin syn på börsens utveckling och tror att den slutar på plus 20 procent för helåret 2010, inklusive utdelningar. Simon Blecher har en desto mörkare syn på börsutvecklingen framöver, något som hans tips på stabila men trögrörliga Lundbergaktien vittnar om.
"Det är sådana här tråkiga och stabila bolag man ska köpa nu. Titta efter tråkmånsarna, inte de charmiga vd:arna", sa Simon Blecher och statuerade torrt exempel med de herrar i hans egen företagssfär som nu befinner sig på ruinens brant.
Simon Blecher har svårt att se att index lyfter ytterligare fram till årsskiftet.
"Det känns fortsatt skakigt. Många faktorer i omvärlden gör börserna känsliga. Vad händer om vi får se en oväntad smäll i Kina? Jag tycker att det bästa i nuläget är att ha en diversifierad portfölj, med både säkra bolag som läkemedelsbolaget Astra Zeneca samt vissa cykliska bolag."