"Fondspararna växlar upp ytterligare. Över hela linjen dominerar småbolag. Det märks i Sverige-, Kina- och Rysslandsfonder. Det är ett tecken på framtidstro. Senast småbolag var så populära var 3 år sedan", säger Claes Hemberg, sparekonom Avanza Bank.
Fondpengarna kommer från bankkonton, ränte- och företagsobligationsfonder. Även Östeuropa och Baltikum finns på säljtoppen.
De 25-30 procent mest aktiva spararna har nysparat efter börskraschen 2008. De först kom tillbaka redan i febaruari. Och nu märks att fler börja spara i fonder igen.
"De första spararna som kom tillbaka valde under våren kända och breda tillväxtfonder. Under tidiga hösten köpte de sedan smalare regioner som Brasilien och Kina. Under november spetsar de till sina val ytterligare och väljer småbolag över hela världen, säger Claes Hemberg.
Under oktober märks också hur andra vågens sparare nu börjar om, för första gången efter krisen.
Pengarna till de nya fondköpen kommer dels från sparkonton, men också från mer kortsiktiga val och hårt kritiserade fonder.
"Spararna säljer företagsobligations- och räntefonder. Företagsobligationer överraskade många i början på året. Idag har spararna förhoppningvis mer försiktiga förväntningar. Detta har å andra sidan gjort att vårens obligationsoptimister har sålt. Samtidigt har spararna även sålt fonder i ifrågasatta regioner som Baltikum och Östeuropa, säger Hemberg.
Konkurrenten Nordnet meddelar att etiska fonder är på stark frammarsch, och för första gången återfinns två av dessa fondtyper bland de tio mest köpta under en månad. Inom den kategorin förvaltas idag cirka 10 procent av det totala fondsparandet, och antalet etiska fonder har ökat stort de senaste åren, säger Johan Tidestad, Sverigechef på Nordnet.
PLACERA.NU