Hej, tack för en upplysande artikel om kapitalförsäkringar. Men varför nämnde du ingenting om nackdelen att den statliga insättningsgarantin inte gäller kapitalförsäkringar? Eller gör den det numera? Hälsningar Bosse
Svar: Hej Bosse, det stämmer att insättningsgarantin inte gäller kapitalförsäkringar, vilket naturligtvis är ytterligare en nackdel med denna sparform.
En kapitalförsäkring är i lagens mening en försäkring och omfattas därför inte av någon statlig garanti eller skydd. I stället har kunden företräde till vissa tillgångar om ett bolag skulle gå i konkurs.
För att förmånsrätten ska gälla krävs dock att det finns ett korrekt upprättat skuldtäckningsregister. Finansinspektionen har på senare tid skärpt tillsynen på detta område.
Du riskerar dock i vilket fall som helst att få vänta länge på dina pengar då ett konkursförfarande är en utdragen process.
En fördel för sparare med mycket pengar är dock att förmånsrätten, till skillnad från insättningsgarantin, inte har någon beloppsbegränsning.
----
Fråga: Jag har två barn, 15 och 17 år, och är skild sedan fem år tillbaka. Barnen äger ca 250 000 kronor vardera och det mesta står placerade på vanliga konton men de har också varsin kapitalförsäkring med ca 20 000 kronor.
Inom ramen för de kapitalförsäkringar barnen har är det inte tillåtet att investera i den börshandlade fonden Xact Bull. Barnens pappa tycker dock att vi borde investera hela beloppet i just den fonden, och vill därför att vi byter kapitalförsäkringar.
Jag är tveksam med tanke på den höga risken. Vad tycker du? Hälsningar Annica.
Svar: Hej Annica, du har rätt i att hävstångsfonden är Xact Bull är en placering med hög risk. Det är ganska lätt att få felaktiga förväntningar på Xact Bull och systerfonden Xact Bear.
Fonderna har, som du säkert vet, en inbyggd hävstång som gör att de ger 1,5 gånger indexutvecklingen. Avkastningen beräknas dock på daglig basis vilket gör att resultatet kan bli oväntat om börserna är oroliga, det vill säga går mycket upp och ner.
Dessa fonder passar därför bäst för aktiva sparare som är beredda att ta en hög risk i utbyte mot möjligheten att få en bra förtjänst. Samtidigt är det inte fel att placera en mindre del av sitt kapital med hög risk.
Många tror att vi just nu står inför en långsiktig börsuppgång och vid en sådan utveckling kan Xact Bull ge en bra avkastning. Personligen skulle jag nog ändå föredra att en mer traditionell aktiebaserad placering för mina barns sparkapital, kanske på någon tillväxtmarknad.
I slutändan handlar det om vilken risk du och dina barns pappa vill ta och hur aktiva ni är som placerare.
----
Hej, varför går det inte ha ett valutakonto i en kapitalförsäkring? Hälsningar Marvin.
Svar: Hej Marvin. Om du handlar mycket med utländska aktier brukar det löna sig att sköta växlingen själv via ett valutakonto. Hos de banker (Avanza och Nordnet) jag kollat med är det inte möjligt att koppla ett valutakonto till kapitalförsäkringen. Den förklaring jag fått till varför det inte är möjligt är att det skulle krävas en teknisk investering som är svår att räkna hem för bankerna eftersom intresset är ganska begränsat.
Det är emellertid inte omöjligt att det finns någon annan aktör som erbjuder kapitalförsäkringar där du kan ha ett valutakonto, precis som på en vanlig depå.
----
Fråga: Hej, jag har länge tänkt på att skaffa en kapitalförsäkring.Min bankman säger dock att om jag vill ha en kort kapitalförsäkring, där det är möjligt att göra uttag redan första året så måste jag investera minst 300 000 kronor
Jag tycker att det är lite väl häftigt. Har du andra alternativ? Hälsningar Ola.
Svar: Hej Ola. Det finns flera banker som erbjuder kapitalförsäkringar med möjlighet att göra deluttag redan första året och utan krav på minsta insättning. Du kan mycket väl behålla dina vanliga konton i din gamla bank men öppna en kapitalförsäkring hos till exempel en nätmäklare, Nordnet eller Avanza, som inte har någon gräns för minsta insättning, eller uttagsbegränsningar.
Glöm inte att jämföra alla avgifter och villkor innan du bestämmer dig.
----
Hej Margaretha. Vet du någon bra sida där jag kan följa utvecklingen på de afrikanska börserna. Bästa Hälsningar Andreas
Svar: Hej Andreas. På den finansiella informationssajten Bloombergs ( www.bloombergs.com) kan du följa utvecklingen på de flesta börser i världen. Där kan hittar du index för bland annat börserna i Sydafrika, Egypten, Marocko, Tunisien, Namibia, Botswana, Niger, Tanzania och Kenya.
En annan bra källa är tidningen Financial Times ( www.ft.com) där du både kan följa utvecklingen för olika afrikanska index och enskilda afrikanska bolag.