Listan över de mest sålda warranterna under maj toppas av tre olika turbowarranter med OMX-index som underliggande tillgång, se nedan. Turbowarranter är en variant av warranter. Under 2008 stod de för en dryg tredjedel av den totala omsättningen i warranter men mycket talar för att andelen ökar i år.
Vad skiljer turbos från vanliga warranter?
Det finns tre viktiga skillnader. Den första är prissättningen under löptiden. Priset på en vanlig warrant styrs av fler saker än priset på den underliggande tillgången. Turbowarranter däremot har en enkel koppling mellan priset på den underliggande aktien som innebär att om kursen stiger med 10 kronor så stiger priset på turbon med 10 kronor.
Den andra är att turbon kan slås ut före slutdagen. Om turbon slår i den angivna barriären inträffar en så kallad knockout. Här är ett exempel:
Köpturbon Alfa Laval har ett lösenpris på 90 kronor och en barriärnivå på 95 kronor. Alfas kurs faller till 95 kronor, vilken får turbon att förfalla och avnoteras. Det vanliga är då den lägsta noteringen under de tre kommande handelstimmarna fastställer hur mycket pengar innehavarna får. Säg att Alfa faller som lägst till 93 kronor. Det innebär att innehavarna får 93-90 kronor, det vill säga 3 kronor per warrant. Skulle Alfas kurs sjunka under lösenpriset 90 kronor får innehavarna inga pengar alls. Hur knockouten fungerar kan dessvärre skilja sig åt mellan olika utgivare, så här måste du läsa på. Den tredje skillnaden är att turbos ibland kallas long och short i stället för köp- och sälj.
Vad är turbowarranter bra för?
Den som är skicklig på att förutsäga riktningen på marknaderna eller enskilda aktier kan tjäna mer pengar på turbowarranter än på vanliga warranter, vars rörelse är svårare att förutse.
Vilka är nackdelarna jämfört med vanliga warranter?
Du riskerar att turbon blir utslagen.
Vad menas med plain vanilla?
Traditionella warranter burkar ibland kallas plain vanilla medan ett annat namn för turbowarranter är knockouts.
Den största svenska utgivaren av turbowarranter är Handelsbanken Capital.