Lugnet före rapportstormen

Marknadssyn Börsen under juni månad blev i princip en upprepning av maj med blandad statistik och slagig utveckling. Juli är traditionellt en månad av stiltje och så lär det bli även i år. Med förhoppning om bland annat bra kapitalinflöden var vi försiktigt optimistiska inför juni där börsen steg med knappt tre procent. För juli månad är vi mer avvaktande inför rapportperioden.

Vi vände från en neutral syn på börsen i maj till en positiv syn i juni. Med facit i hand kan vi konstatera att juni månad var lika volatil som föregående, om inte mer. Börsen var under näst sista junidagen upp med knappt 3 procent upp. Mellan högsta och lägsta notering under månaden skilde dock hela 7 procent. Dragkampen mellan hopp och svag statistik fortsätter och jag tror att det som kommer avgöra utvecklingen under juli och framför allt rapportperioden för årets andra kvartal är huruvida investerarna har uthållighet nog att se förbi det svaga nuläget och fortsätta köpa aktier med siktet inställt på en vändning under nästa år. juli månad är normalt en stillsam månad och några större rörelser är inte att vänta förrän rapporterna kommer. Men redan nu har vi fått några indikationer på börsläget.

Vinstvarningen från Sandvik kan ha varit en stormsvala som pekar mot att det kommer dröja ännu en tid innan industrin får bottenkänning. Det talar för att det finns en påtaglig risk för att rapporterna för årets andra kvartal blir sämre än väntat. Till skillnad från förra rapportsäsongen tror jag inte att man då kommer att avfärda dem med hänvisning till att botten skulle vara nådd.

Orderingången i EU sjönk under april månad med hela 35 procent jämfört med april i fjol, mot väntade 32,8 procent. För kapitalvaror var föga förvånande nedgången än mer markerad på -39 procent. Även sekventiellt, det vill säga jämfört med föregående månad (mars) så sjönk orderingången. Orderläget fortsätter att försämras i Europa med andra ord och det är illavarslande. I USA ser det dock ljusare ut med en sekventiell ökning på 1,8 procent i orderingången, men det är inte tillräckligt bra för att kompensera för den svaga Europeiska statistiken.

Tidigare har man kunnat argumentera att man redan tagit höjd för svag makroekonomisk data i värderingen på börsen. Det är dock inte lika lätt att säga idag när OMXS index värderas till ett rullande p/e-tal på knappt 16 gånger årets förväntade vinst.

Således är jag skeptisk till verkstadsbolagen där det är mycket svårt att se vad som skulle kunna lyfta sektorn som fått en rejäl uppvärdering under våren. En annan sektor som vi är mycket avvaktande till är detaljhandel. HUI har sänkt sina prognoser för svensk detaljhandel i sin senaste rapport för den svenska marknaden med hänvisning till framför allt stigande arbetslöshet och en hög sparkvot.

Intressant nog kan man trots detta konstatera att stämningen i industri och även bland hushåll har förbättrats. Enligt konjunkturinstitutet så har deras barometer som sammanfattar läget i svensk ekonomi stigit under juni till 79,4 mot 77,6 i maj. Det var andra månaden i följd som indikatorn steg och för hushållen har den gått från "mycket svagare än normalt" till "svagare än normalt". Samtidigt pekar huvuddelen av statistiken fortfarande nedåt. Gapet mellan det faktiska läget och hushållens och företagens uppfattning om läget ökar således och denna optimism ser vi som en risk i sig, eftersom höga förhoppningar lätt kan vända till besvikelse.

Till de positiva argumenten bör man nog foga det faktum att OECD för första gången sedan juni 2007 reviderat sina prognoser uppåt. Den ljusa bilden delas förvisso inte av exempelvis Världsbanken som fortfarande tecknar en mycket svag bild av den globala ekonomin, men det är i alla fall positivt att meningarna om ekonomin nu går isär, från att tidigare ha varit unisont dystra.

Kortsiktiga drivkrafter är det ont om under juli månad. Handelsvolymerna är låga och kapitalflödena in till börsen har avtagit om man ser till den senaste fondstatistiken. Min bedömning är sammanfattningsvis att det blir en neutral utveckling på börsen under juli månad. Jokern i leken är rapportperioden som kan bli en vattendelare såsom var fallet i april. Då tolkades de svaga rapporterna som ett lågvattenmärke och att börsen, som oftast vänder 3-6 månader före konjunkturen, steg följaktligen kraftigt. Det finns en chans att samma mönster upprepas men jag tror att om det inte kommer några ytterligare indikationer på en stabilisering så kan rapportperioden mycket väl bli en vändpunkt nedåt istället. Det beror bland annat på att en av de faktorer som jag tog fasta på som en positiv drivkraft tidigare, nämligen de starka nettoinflödena av kapital till börsen, numer minskat betänkligt.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -