Gabriel Urwitz, som var vd för Gota Bank som havererade i bankkrisen i början på 90-talet, anser att regleringarna av dagens svenska banksystem måste förbättras.
"Jag tycker att många av de problem vi har i dag på den internationella finansmarknaden visar att dagens regleringar inte är anpassade efter dagens finansmarknad. Vi lever kvar i gamla system", sa han på ett seminarium på onsdagen, arrangerat av Nasdaq OMX.
Bankernas skuldsättning anser han vara en viktig fråga som det nuvarande regleringssystemet inte har reglerat på ett bra sätt.
"Många institutioner har 50 gånger sitt eget kapital i totala tillgångar. Det har inte funnits någon gräns på den totala hävstången om man trott sig placera i säkra tillgångar. Det måste till någon form av gräns."
Samtidigt hävdar Gabriel Urwitz att tillväxten måste hanteras.
"Jag tror att varken Centralbanker eller tillsynsmyndigheter har koll på tillväxten. De behöver ha koll på hur stort banksystem Sverige kan tillåtas ha", säger han.
"I det svenska banksystemet är de samlade tillgångarna ungefär tre gånger Sveriges BNP, det har skett en väldigt snabb tillväxt. Kan vi ha ett banksystem som är tre gånger BNP, vad händer om vi inte kan finansiera det helt plötsligt? Ingen kan finansiera ett sådant stort system."
Han säger att det teoretiskt kan uppstå stora finansiella problem om det uppstår en förtroendekris för Sverige. Därför hävdar han att svenska banker kan hamna i den situation Island hamnade i i höstas, där alla storbankerna, en efter en, föll som dominobrickor.
"Väldigt snabbt kan vi hamna i en Islandssituation, teoretiskt i varje fall. Om förtroendet försvinner. Och vi vet inte när det kan försvinna, det kan hända saker i omvärlden. I till exempel Schweiz har banker sådan internationell tyngd så att omvärlden skulle ställa upp, men de svenska bankerna tror jag ingen bryr sig om", säger han.
Gabriel Urwitz har redan tidigare varit kritiskt mot Finansinspektionen, FI.
"De har inte utvecklat sin kvalitativa kompetens, man måste bli en intellektuell institution, det har Riksbanken lyckats med."
Du låter pessimistisk, när tror du att den här krisen börjar ebba ut?
"Den kommer säkert att pågå i några år, det tror jag. Det kommer inte att lösas väldigt snabbt när det bottnat utan det kommer att ta ett antal år innan vi tar oss igenom det här."