När vi summerar fondåret 2008 kan vi konstatera att inga aktiefondskategorier slutade på plus. Sämst gick det för Rysslandsfonderna som backade med 70 procent. De minst dåliga var de japanska småbolagsfonderna som bara backade med dryg 15 procent. Globala aktiefonder föll med 33 procent.
Har vi nått botten nu, kommer det att vända nästa år? Det är den stora frågan som alla försöker svara på. Optimisterna och pessimisterna är oense och vem som får rätt får tiden utvisa. Vad de är ense om är hur det gick under 2008.
Vi kommer att summera året som det sämsta börsåret i mannaminne. Globala aktiefonder, som man kan säga mäter den genomsnittliga utvecklingen för världens börser, har backat med 33 procent. Det är nästan lika dåligt som det gick 2002 då de i genomsnitt förlorade 35 procent, enligt Morningstars fondindex.
Ingen fondkategori bland aktiefonderna har stigit i värde. Tillväxtmarknaderna i allmänhet är de stora förlorarna. I genomsnitt har de backat med 45 procent. De mer koncentrerade Bric-fonderna har gått ned med 50 procent i genomsnitt.
Bland Bric-länderna har det gått sämst för Ryssland som har tappat 70 procent. Indienfonderna ligger på minus 50 procent. Inte fullt lika dåligt har det gått för Brasilien- och Kinafonderna som bara har backat med cirka 40 procent.
Bland de utvecklade länderna hör Norge till de stora förlorarna. Fonderna har i genomsnitt förlorat 60 procent av sitt kapital. Anledningen är oljan och oljeindustrin som har tagit mycket stryk under 2008, vilket också är anledningen till varför Ryssland tillhör den sämsta fondkategorin.
Läser vi listan uppifrån, och ser till "vinnarna" så ligger Japanfonderna bäst till. Det är kanske lite av en paradox. Landet har gått kräftgång under de senaste tio åren och de värsta pessimisterna jämför västvärldens situation i dag med Japan. Breda Japanfonder har backat med drygt 20 procent, medan de som fokuserar på japanska småbolag har tappat drygt 15 procent i värde.
Roten till finanskrisen, USA, ligger också relativt bra till. Med ett genomsnittligt fall på knappt 30 procent placerar de sig på en tredjeplats. Den viktigaste förklaringen till varför både Japan och USA placerar sig i toppen är valutan, som har stärkts under året och gjort att vi som svenskar får en mindre dålig avkastning när fonderna räknar ut avkastningen i svenska kronor.
I Europa har Tysklandsfonderna klarat sig minst dåligt, och har bara tappat 35 procent i värde. Det är lite mindre än de breda Eurolandfonderna som har gått ned 36 procent. Det är ingen större skillnad på de breda Europafonderna som även investerar i länder som inte har euron som valuta, till exempel Sverige och Storbritannien har gått sämre, som också har fallit med cirka 36 procent.
Sämre har det gått för småbolagsfonderna som har tappat mellan lite mindre än 45 procent i värde. Ofta får småbolagen mer stryk när börserna går ned, samtidigt som de många gånger går bättre när det är ett positivt börsklimat.