Sverige långt framme med hållbara investeringar

Nyheter Etik och hållbarhet är starka svenska näringsgrenar. Det visar en kartläggning från Sveriges Forum för Hållbara Investeringar, Swesif. "Sverige är framstående inom hållbara investeringar", konstaterar ordförande Fredrik Wilkens.

Motsvarande 67 procent av det svenska institutionella kapitalet tillämpar någon form av etik eller hållbarhetskriterier vid investeringar. I ett europeiskt perspektiv är detta en mycket hög andel. Det europeiska genomsnittet ligger på knappt 18 procent, enligt Eurosifs rapport European SRI Study 2008. SRI står för Socially Responsible Investments.

"Sverige befinner sig i en unik situation med goda förutsättningar att bli ledande inom ansvarsfulla och hållbara investeringar. Det är viktigt att våra svenska institutioner axlar denna roll, i synnerhet eftersom erfarenheten visar att ansvarsfulla företag ofta ger en säkrare långsiktig avkastning. Här kan investerare välja att aktivt driva på en utveckling mot ökad hållbarhet i morgondagens resursutnyttjande", säger Fredrik Wilkens, ordförande i Swesif.

Totalt omfattas investeringar på cirka 2 400 miljarder svenska kronor av etiska eller hållbarhetskriterier. Denna siffra innefattar även institutioner som utövar aktivt ägarskap i etiska eller hållbarhetsfrågor. Hushållssparande uppgår till endast en liten del av det totala kapitalet, 165 miljarder svenska kronor.

Investeringarna omfattar främst svenska och utländska aktier, cirka 1 500 miljarder kronor, men även ränteinvesteringar samt i mindre utsträckning alternativa investeringar, exempelvis hedgefonder och onoterade aktier.

Endast en mycket liten andel av de svenska institutionerna har egna SRI-resurser i form av, till exempel hållbarhetsanalytiker eller förvaltare. Hela sju av tio organisationer anlitar externa kapitalförvaltare för ansvarsfulla och hållbara investeringar. Dessutom anlitar drygt hälften av de tillfrågade institutionerna externa konsulter för SRI-investeringar.

Undersökningen visar även att de två starkaste incitamenten för ansvarsfulla och hållbara investeringar bland kapitalägare är att minska risken för negativ publicitet och att det är ett krav från ledningen.

Kapitalförvaltare anser däremot att användandet främst bottnar i krav från kunder och att det är ett konkurrensverktyg. Motiv som att minska risken i investeringarna, öka avkastningen, öka långsiktigheten och bidra till en hållbar utveckling ligger längre ner på listan i båda grupperna.

Strategier för SRI varierar, men det finns en klar dominans av uteslutning av bolag från investeringar, så kallat negativt urval. Även aktivt ägarskap i etiska och hållbarhetsfrågor är relativt utbrett. De vanligaste grunderna för uteslutning av bolag rör tobak, kontroversiella vapen och brott mot internationella konventioner. Få institutioner integrerar etiska och hållbarhetskriterier fullt ut i investeringsprocessen. Likaså tillämpar få institutioner positivt urval av investeringsobjekt.

I Sverige finns en rad fonder som tillämpar SRI-investeringar. Nästan alla stora fondbolag har en eller flera fonder som är inriktade på SRI-investeringar på ett eller annat sätt. Bland fondspararna är Banco det mest kända, men även Folksam tillhör de som går i bräschen för detta. Banco är sedan en tid uppköpt av Swedbank som också förvaltar Folksams fonder.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -