Håll er till likvida aktier

Krönika  Efter ett år av obruten börsnedgång ökar chansen för rekyler uppåt. Men den som vill hänga med på vågtopparna måste kunna kliva ur positioner i rätt tid. Då är det likvida aktier som gäller. Det skriver Börsveckans chefredaktör Lars Frick.

Snart har börsen rasat i ett år och den långa nedgången har i princip varit obruten. Undantaget var mars till maj då det blev en kort respit i fallet. Nu, med en väsentligt lägre värdering på börsen, är det lätt att tro att det finns goda chanser för en ny rekyl uppåt. Om så sker kan det dock bli lika kortlivat som i våras. Så en bra grundstrategi är att positionera sig för ett "bear market rally" och då är likviditet ett honnörsord.

Någonstans tar det ju stopp. När värderingen på börsen är så låg som nu är det svårt att argumentera för ytterligare nedgångar, åtminstone på värderingsgrunder. Trots försämrade marknadsutsikter, trots inflationshot och trots en större riskaversion.

Problemet, som så ofta är fallet, är att sia om när botten är nådd. Så rädslan för fortsatta nedgångar ger högst trevande försök uppåt. Det ger ofta upphov till mer eller mindre kortlivade uppgångar på börsen och eventuellt kan rapportsäsongen bli ett sådant tillfälle. För trots att det råder svaga konjunkturutsikter har nu börsen fallit så mycket att många bolag värderas lågt även till väsentligt lägre vinstprognoser vilket torde locka till investeringar.

Således finns det en chans att vi kan se en tillfällig respit i raset och då finns det möjlighet att hämta tillbaka en del förluster. Men för den som vill investera kortsiktigt är det av stor vikt att kunna kliva av tåget om det visar sig gå åt fel håll. Därför bör man nu fästa större vikt vid likviditeten i en aktie än normalt.

När det blir baisse på börsen så blir det snabbt trångt i dörren när alla vill kliva av samtidigt. Och handeln i illikvida aktier torkar snabbt upp vilket förvärrar problemet ytterligare. Därför är det lätt att man antingen blir sittande på en aktie som man vill sälja, alternativt tvingas man att dumpa ut den till dålig kurs.

Således bör man sikta på att investera i likvida aktier så långt som möjligt. Det gäller i synnerhet om man har en kortare investeringshorisont. Den goda nyheten är att många storbolag nu handlas till synnerligen låga multiplar.

Historiskt har en viktig anledning till att investera i småbolag varit att det finns större kurspotential i små, mindre genomlysta bolag än i de stora bolagen. Men idag när stora verkstadsbolag, banker och många andra av börsens bjässar handlas till rejält nedpressade värderingsmultiplar finns det stor kurspotential att finna även bland börsens bjässar.

När potentialen bland de stora bolagen är så pass stor finns det ingen anledning att bortse från dem till förmån från småbolag. I synnerhet som man med de stora aktierna inte löper samma risk att bli sittande med en surkart. Men allt är inte guld som glimmar, och det gäller att vara selektiv.

De låga p/e talen bygger på antagandet att "e", det vill säga vinstprognosen, håller. Det är ett antagande som garanterat kommer visa sig felaktigt i många bolag och en till synes låg värdering blir snabbt en synvilla om vinsterna dalar. Vi på Börsveckan kommer därför att leta efter bolag där vinstprognoserna är robusta och ligger i linje med bevisat track-record snarare än att de bygger på förhoppningar om bättre tider.

Dit hör bland annat bankerna. Få sektorer har varit lika bra på att ta sig igenom dåliga tider som banksektorn, och trots de hot som lurar i kölvattnet av en kreditkris är det svårt att motivera värderingar som ligger på hälften av de historiska. Ser man till det så kallade cykliskt justerade p/e talet som helt enkelt är ett p/e tal baserat på genomsnittet av de senaste tio årens vinster ser bankerna billiga ut. Och när kreditoron lägger sig kommer marknaden sannolikt lyfta blicken från balansräkningarna till intjäningen. Och det kan ge ett lyft åt sektorn. Uthållighet kommer krävas, men för den tålmodige väntar stor potential. Vi väljer Swedbank där chans/riskprofilen är den mest spännande just nu.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -