"Den som är lika hängiven i miljöfrågor som Björn Gillberg ska undvika aktie- och räntemarknaden helt. Anledningen är att alla industriell verksamhet påverkar miljön negativt". Det säger Carina Lundberg, etikansvarig på Folksam, och en av Sveriges mest erfarna när det gäller etiskt och miljövänligt sparande.
Visst har hon rätt. Många miljöfonder arbetar efter strategin att välja bort företag som inte är miljövänliga. Andra väljer i stället att investera i företag som gör något som påverkar miljön i rätt riktning. Men gemensamt för alla företag är att de påverkar miljön negativt på ett eller annat sätt. Du kan alltså inte köpa dig fri genom att välja en miljöfond.
Om du inte anser det rimligt att vända aktiemarknaden ryggen, bör du fundera igenom vilken sorts miljöfond som passar dig. I huvudsak finns två olika inriktningar:
* Miljöteknikfonder som placerar i företag verksamma inom miljöteknik. Hit räknas exempelvis vindkraftverk, solfångare, filterteknik och en rad andra mindre uppmärksammade områden.
* Avstå-fonder, där förvaltaren väljer att inte placera i företag som inte uppfyller de miljökrav som fonden har som riktmärke.
En vanlig kritik mot avstå-fonder är att världen knappast blir bättre för att de inte köper aktier i exempelvis Shell. Att inte göra något kan ju knappast leda till bättre miljö och varför skulle Shell över huvud taget bry sig om att ett svenskt fondbolag inte köper dess aktier? Dessutom bör du vara medveten om att kriterierna för vilka bolag som kan anses lämpliga att placera i är vida. Bland de tio största innehaven i Banco Svensk Miljö finns bland andra Ericsson, H&M, Nordea, ABB och Volvo - alla omdiskuterade när det gäller miljöpåverkan. För att ett företag ska passa in i en avstå-fond är det ofta tillräckligt att det har en miljöplan, vilket de flesta börsföretag har.
Men det finns ändå fördelar med avstå-fonder. De lyfter upp miljön på dagordningen och bidrar på sikt till att engagemanget för miljöfrågor ökar. Sjunde AP-fonden har till exempel en miljö- och etikpolicy och har nyligen beslutat att satsa 3 miljarder kronor av pensionspengarna i onoterade miljövänliga bolag. Företag som bryter mot Sjunde AP-fondens miljö- och etikpolicy hamnar på fondens svarta lista, vilket inte direkt är något som bolaget lyfter fram i marknadsföringen. Dessutom jämför vissa avstå-fonder olika företag mot varandra, vilket brukar kallas för bäst-i-klassen.
Det andra alternativet, miljöteknikfonderna, kan innebära högre risk. Förvaltaren har färre företag att välja mellan och om det handlar om företag som har en produkt som ligger tidigt i utvecklingen, innebär det högre risk än att placera i ett mer moget företag. Fördelen är förstås att dessa bolag kan få ett bra genomslag och bli en bra placering som ökar fondandelsvärdet rejält.
Henrik Norberg