Sigma: Lågt värderad it-konsult

Aktieanalys  It-konsultbolagen behandlas styvmoderligt på börsen. Det brukar innebära fyndläge. Sigma handlas till ett p/e-tal på 11. Det är för billigt för ett växande bolag. Bilden: vd Sune Nilsson.

Kanske är det traumatiska minnen efter åren kring millennieskiftet som spökar hos Stockholmsbörsens investerare. De flesta branscher är visserligen cykliska, men samtidigt gör man det för lätt för sig om man tar det för intäkt att historien ska upprepa sig på exakt samma sätt. Att vi på nytt ska få en "konsultkrasch" likt den för ett par år sedan känns mindre troligt.

Att Sigma kom med ett något sämre första kvartal hjälpte knappast att höja populariteten. IT-konsulten växte visserligen med 12 procent på egen hand och därtill har bolaget gjort en del förvärv. Men rörelsemarginalen försämrades till 9,3 (10,1) procent. Inom affärsområdet "Information Solutions" sjönk rörelsemarginalen till 11,2 (16,2) procent. Vd menar att det beror på kostnader för de förvärv som gjorts och att marginalen ska tillbaka till över 14 procent under året. Även inom den största, och minst lönsamma affärsdelen, "IT-Solutions", försämrades lönsamheten. Negativt är också att kassaflödet har försämrats till följd av att kunderna tar längre tid på sig att betala.

Göteborgskonsulten är organiserad i tre affärsområden och erbjuder konsulttjänster kring bland annat affärssystem, strategi & management och systemutveckling. Sigma har stora ramavtalsuppdrag från bolag som AstraZeneca, Ericssson och Volvo. Företaget bedriver verksamhet i nio länder. Numera också i lågkostnadsländer som Ukraina, Kina samt Ungern. Omsättning per anställd sjönk till 291 (323) Tkr under första kvartalet, främst till följd av etableringen i dessa länder (eftersom prisnivån är betydligt lägre). Sverige står dock fortfarande för 88 procent av försäljningen. Koncernen omsätter nära 1,3 miljarder kronor i årstakt och har 1275 anställda.

Marknadsförutsättningarna ser fortsatt bra ut för konsultbranschen, även om det inte saknas hot. Sigma har kunnat höja priserna inom de flesta segment men samtidigt märker bolaget av en tuffare konkurrens, inte minst från utländska aktörer. Företaget har satt upp som långsiktigt mål att nå en rörelsemarginal på 10 procent. De senaste tre åren har Sigma vuxit med i snitt 26 procent per år. Hälften av detta kommer från förvärv, och ungefär så lär det se ut framöver också. För att kunna fortsätta serva kunderna när dessa flyttar utomlands så etablerar Sigma sig ofta vid deras utvecklingscenter på de nya marknaderna. Bland annat ett större förvärv i början av året (Kudos) med 170 anställda ska ses som ett led i denna satsning

Omsättningen bör hamna på 1,5 miljarder kronor för helåret. Vi räknar med att rörelsemarginalen åtminstone når upp till nivån under fjolåret, eller 8,0 procent, vilket också är samma nivå som under de senaste två åren. Bolaget har visserligen kvar 20 Mkr i förlustavdrag, men vi räknar för tydlighetens skull med full skatt. Nettoskulden ligger på 82 Mkr, vilken är justerad för utdelning om 0,28 kronor per aktie. Drar man av räntekostnader om kanske 4 Mkr så landar vinsten per aktie på knappt 1 krona. Det ger ett p/e-tal på 11.

Aktien är måhända inget för den som vill göra snabba klipp, Sigma såg värderingsmässigt nämligen ungefär likadant ut för ett år sedan. Men den rätt låga värderingen lär förr eller senare uppmärksammas. Kanske blir Sigma självt uppköpt. Aktien är i alla händelser köpvärd.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 11,35 -
Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -