Warranter är ett lockande instrument eftersom det på kort sikt kan ge en väldigt snabb värdestegring. Däri ligger också faran. Högre avkastning kostar oftast i form av högre risk. Allt det du satsar kan gå förlorat. Men själva tjusningen med att investera på finansmarknaderna är att hitta de tillfällen där man får så bra betalt som möjligt för den risk man tar.
En fördel med att investera i warranter, jämfört med aktier, är alltså den hävstångseffekt man kan få eftersom värdet på warranten rör sig betydligt mer än värdet på den underliggande aktien. Det kan röra sig om hundratals procent på en dag. Har man en stark tro på något samtidigt som man är mindre övertygad om när detta ska slå in så har warranter en klar fördel framför vanliga optioner, som oftast har kortare löptid. På så sätt är risken i warranter lägre än i optioner. En annan fördel är att man kan exponera sig mot mer exotiska underliggande tillgångar (såsom råolja och guld) med en mindre insats än om du hade köpt tillgången i andra former.
Warranter kan också ses som en slags försäkring. Du kan exempelvis skydda dig mot snabba och branta kursnedgångar i en aktie som du äger genom att köpa säljwarranter. När det gäller värderingen av warranter kan det vara en bra idé att fördjupa sig ytterligare i olika nyckeltal. Sammantaget är dock warranter inget för börsnoviser eftersom de ställer extra höga krav på risktålighet, uthållighet, och att man gjort läxan ordentligt i värderingen av både det underliggande värdepappret och den enskilda warranten. Warranter går inte att belåna på samma sätt som aktier.
Gör gärna detta självtest under http://www.handelsbanken.se/warrants för att se om du har förstått grunderna. Eller detta på https://www.avanza.se/aza/kunskapscenter/kunskapscenter.jsp, vilket dock kräver att du har depå hos Avanza.