RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTORNA NED, SVAG SVENSK BNP-INDIKATOR (Direkt)

2024-04-29 11:31

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna handlas lägre under måndagsförmiddagen, med den tyska räntor 2-3 punkter ned. Svenska räntor handlas ned med 3 punkter jämfört med fredagens stängning.

Euron tappar marginellt mot dollarn medan Europabörserna är mestadels upp.

EU:s konjunkturbarometer visar att den samlade konfidensindikatorn, ESI, för euroländerna sjönk till 95,6 i april, jämfört med 96,2 föregående månad. Väntat var 96,9.

I Sverige publicerades utfallet för BNP-indikatorn för första kvartalet. Sveriges BNP sjönk 0,1 procent under första kvartalet jämfört med föregående kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal föregående år sjönk BNP 1,1 procent.

Väntat var att BNP hade ökat med 0,2 procent jämfört med föregående kvartal, enligt Infronts enkät.

I mars sjönk Sveriges BNP 0,3 procent jämfört med föregående månad och minskade 1,1 procent jämfört med samma månad föregående år.

"Aktiviteten i svensk ekonomi fortsatte försvagas under första kvartalet vilket förklarades av nedgångar i februari och mars. Kvartalet blir det fjärde i följd med negativ tillväxt", säger Mattias Kain Wyatt, nationalekonom på SCB, i en kommentar.

Filip Andersson, analyschef för Danske Bank Sverige, påpekar att den stora nedrevideringen för januari och februari samt de svaga siffrorna för mars månad hade en stor påverkan på BNP-indikatorn.

"BNP-indikatorn var svagare än vad vi trodde att den skulle komma in på, samtidigt ligger den i linje med Riksbankens egen prognos", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Danske Bank ser positivt på utvecklingen för det andra kvartalet och hänvisar till konjunkturinstitutets barometer som indikerar att det ekonomiska läget förbättras härifrån.

Det första kvartalet präglas av stram penningpolitik, men om Riksbanken levererar en sänkning i maj eller juni, skulle det bidra med mer optimism i ekonomin.

Danske Bank tror fortsatt på en första räntesänkning i juni, enligt Andersson ligger BNP-indikatorn i linje med Riksbankens egen prognos och han tror snarare att en rad andra faktorer påverkar Riksbankens beslut.

Bland annat pekar han på inflationsutsikterna och hur Riksbanken tolkar in vad som sker med andra centralbanker, framför allt med Federal Reserve som avgör.

Fed som nu spås dröja med sin första räntesänkning jämfört med hur det såg ut i marsmötet kan i sin tur få effekter på kronan.

"Det kan finnas en oro kring det och det tror vi snarare är något att hänga upp sig på än att BNP-indikatorn kom in i linje med Riksbankens prognos", fortsätter han.

I en marknadskommentar skriver Handelsbanken att "lägre inflation, stigande reala disponibla inkomster och utsikterna till räntesänkningarna gör att utsikterna för svensk ekonomi gradvis förbättras".

"Både företagens och konsumenternas förtroende är dock fortfarande på nivåer som tyder på en dämpad tillväxt under andra kvartalet", skriver de.

Försäljningsvolymen i detaljhandeln sjönk 0,4 procent i mars jämfört med föregående månad, visar statistik från SCB.

Dagligvaruhandeln sjönk 0,3 procent medan sällanköpsvaruhandeln sjönk 0,4 procent.

Jämfört med samma månad föregående år steg detaljhandelsförsäljningen 1,1 procent, kalenderkorrigerat.

USA-räntorna visade små förändringar, med tioåringen 3 punkter ned till 4,63 procent.

Överraskande hög inflation de senaste tre månaderna har försenat en första räntesänkning och ökat sannolikheten för att Fed inte kommer att sänka räntan alls i år. Goldman Sachs tror ändå att vikande inflation framöver kommer att tillåta Fed att sänka räntan i juli och i november.

Enligt Goldman Sachs beror överraskningarna på uppsidan i inflationen de senaste månaderna i huvudsak på fördröjda effekter av tidigare kostnadsökningar snarare än ett fortsatt kostnadstryck. De huvudsakliga beståndsdelarna i "disinflationsnarrativet" är "fortfarande intakta".

"Vi räknar med att de kommande inflationsrapporterna kommer att bli mjukare och håller därför fast vid vår prognos om sänkningar i juli och november, men även måttliga överraskningar på uppsidan kan fördröja sänkningarna ytterligare", Goldman Sachs-analytikern skriver David Mericle.

Bortom november kommer Feds räntebana bero på om inflationen fortsätter falla. Goldman Sachs huvudprognos är att den kommer att göra det, vilket betyder att Fed kan fortsätta att sänka räntan för att "normalisera" nivån.

Under förmiddagen stärktes japanska yen snabbt och kraftigt efter en tidigare försvagning till över 160-nivån mot dollarn. Enligt flera källor tros det handla om interventioner från Bank of Japan trots att Tokyo har helgstängt på måndagen.

Yenen stärktes snabbt från cirka 159:50 till strax över 155:20 mot dollarn. Detta efter att dollarn tillfälligt stärkts till 34-årshögsta nivåer över 160 tidigare på måndagen. Därefter tappade yenen lite till 155:80.

Den japanska regeringens främste talesperson i valutafrågor, vice finansminister Masatu Kanda, sade senare att han inte ville kommentera nu om eventuella interventioner.

I en marknadskommentar skriver ING att den drastiska yenförstärkningen tyder på en intervention från japanska myndigheter.

"Den snabba rörelsen har alla de vanliga egenskaperna hos valutainterventioner", skriver de.

             måndag kl 11.30 (fredag kl 16.15)
            ===================================
USD/SEK    10:9110  (10:9181)  EUR/USD    1:0709  (1:0706)
EUR/SEK    11:6850  (11:6937)  USD/JPY    155:85  (156:96)
Ty obl 2      3,03     (3,05)  Ty obl 10    2,54    (2,56)
US obl 2      4,98     (4,99)  US obl 10    4,63    (4,66)
Sv obl 2      2,84     (2,86)  Sv obl 10    2,52    (2,53)

Elvira Haradinaj +46 8 5191 7931

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -