Lumenradio: Hög risk, tydliga värden

Aktieanalys Lumenradios omsättning sjönk kraftigt i årets första kvartal. En högt värderad aktie, kort historik och osäkerhet kring framtida intjäning är ingen bra kombination. Men produktkvaliteten och kundvärdet är det nog få som tvivlar på.

Med ambitionen att ersätta all världens kabel har Lumenradio nått framgångar i Hollywood. Bolagets mjukvara har använts i produktioner som Star Wars och Stranger Things. Att produkten används där kraven är som högst får bekräfta produktkvaliteten och är en förklaring till den kraftiga vinstökningen fram till hösten 2023.

Men framgångarna i Hollywood är dessutom en förklaring till senaste kvartalens tydliga nedgång i försäljning och vinst. När skådespelare och manusförfattare gick i strejk stannade filmindustrin i sex månader, vilket gav genomslag i Lumenradios finansiella siffror. I början på detta år tvingades bolaget vinstvarna för sista kvartalet 2023.

Att ett bolags försäljning och vinst tillfälligt påverkas kraftigt av faktorer utanför deras kontroll är svårt att ha synpunkter på. Men att vd och styrelseordförande säljer en väsentlig mängd aktier månaden innan vinstvarning är inte förtroendeingivande. Och timingen på insynsförsäljning ser inte bättre ut efter rapporten för årets första kvartal.

Bolaget grundades redan 2008 i Göteborg av Niclas Norén. En av de tidiga investerarna var Niclas Hassbjer, mångårig vd på börsbolaget HMS Networks. Än idag är han storägare i Lumenradio och sitter i bolagets styrelse.

Högst upp i ägarlistan, precis bakom Chalmers Tekniska Högskola, är Martin Grens investeringsbolag Grenspecialisten med drygt 10 procent av rösterna och kapitalet. Bolagets vd sedan 2014, Alexander Hellström, äger cirka 2,5 procent av aktierna.

Bolagets produkter bygger på en patenterad mjukvara som möjliggör trådlös kommunikation och kan ersätta traditionella kablar. Kommunikationen mellan tekniska enheter sker utan externa operatörer och kan likställas med wifi eller bluetooth. Fördelen jämfört med annan trådlös kommunikation är låg energiförbrukning, räckvidden och att den inte stör annan trådlös kommunikation.

Det är inte bara inom underhållningsindustrin och i Hollywood Lumenradio lyckats. Bolagets produkter används numera även för att förbättra ljussättning och underhåll av fastigheter och offentliga platser.

Källa: Munters årsedovisning 2023

Bland annat kan de stoltsera med Munters på kundlistan som valt Lumenradios teknologi till sin senaste produkt AirC Wireless som erbjuder kunderna fjärrövervakning av fukthalten i fastigheter. AirC Wireless framhävs i Munters årsredovisning för 2023.

I första kvartalet summerades omsättningen till 46 (63) miljoner kronor, vilket är nästan 30 procent lägre än motsvarande period 2023. Föga förvånande med tanke på bolagets vinstvarning sista kvartalet 2023.

Den markant lägre omsättningen slår hårt mot marginaler och vinst. EBITDA-marginalen för kvartalet uppgick till drygt 10 procent, att jämföra med nästan 28 procent under första kvartalet i fjol. Vinsten per aktie rapporterades till 0,15 kronor och innebär en nedgång med nästan 85 procent.

Källa: Bolaget

I vd-ordet skriver Alexander Hellström att orderingången ökar i andra kvartalet. En liten datapunkt om en, i alla fall tillfälligt, ökande aktivitet. Bolaget förväntar sig också sekventiell tillväxt i omsättningen.

Aktien handlas idag strax över 100 kronor, vilket innebär en nedgång på cirka 30 procent i år och nästan 40 procent sedan toppnivåerna i slutet på november. Sedan noteringen på 48 kronor i slutet på 2022 har aktien mer än dubblerats.

Det innebär att aktien värderas till 29 gånger vinsten för 2023 och 36 gånger resultatet senaste tolv månader vid utgången av första kvartalet. Kort historik och slagiga siffror gör det svårt att dra ut tangenten på den långsiktiga intjäningsförmågan.

Oavsett om det är internt eller externt en större förändring sker, tar det ofta mer än ett par kvartal att komma tillbaka till tidigare operationella utveckling.

Stora investeringar från kunder inom fastighetssektorn är nog inte att vänta sig i närtid. Långsiktigt finns det däremot en rimlighet i att efterfrågan ökar och att produkten fyller en funktion.

Att köpa aktier i små bolag där det finns, eventuellt tillfälliga, utmaningar är absolut en stor risk. Men risk kan du också få betalt för och ska du köpa aktier i Lumenradio måste du tro på produkten, ägarna och att filmindustrin tar fart igen.

Det krävs inte någon vidare fantasi för att ha tilltro till alla tre och gillar man risk kan en investering i Lumeneradio bli bra för den som orkar äga aktien länge. Men aktien är tunn, så var beredd på volatilitet och tillfällen med lägre kurser än idag.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
LumenRadio Köp 109,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -